Moordrechtse geschiedenis herleeft tijdens “twee jongens onder het luik” door Theater voor Iedereen

Het Moordrechtse theatergezelschap Theater voor Iedereen (TVI) speelt op 4 mei 2019 om 21:00 uur in de grote kerk van Moordrecht het stuk Twee jongens onder het luik”. Dit stuk gaat over de geschiedenis van het dominees echtpaar Kalkman die onderduikers in de Tweede Wereldoorlog verstopte in hun pastorie. Hiermee sluit TVI zich aan bij de organisatie Theater na de Dam die door heel Nederland voorstellingen organiseren om precies 21:00 uur na de dodenherdenking.

Piet Blonk van TVI is er enthousiast over om dit verhaal te mogen spelen maar wil niet alles prijsgeven wat er in zit. Op de vraag of het geweldig is om dit verhaal te mogen spelen in het eigen dorp antwoordde Blonk : “Zeer zeker maar ook alle credits aan de historische vereniging van Moordrecht die mij het verhaal heeft getoond. Ook credits aan Ton van der Bildt die het geregisseerd heeft en mij geholpen heeft om het op poten te zetten. Het wordt een mooie voorstelling in de dorpskerk en de toegang is gratis!”

Familie Kalkman (bron Historische Vereniging Moordrecht)

Het verhaal over de heldendaden van de familie Kalkman kwam pas goed aan het licht toen Henk van Kerkhof onderzoek ging doen op verzoek van het achterkleinkind van Kalkman in Canada. Het maar liefst 111 pagina’s tellende onderzoeksrapport van Henk van Kerkhof zorgde er voor dat Dirk Pieter en Klaasje Kalkman postuum de onderscheiding ‘The Righteous Among the Nations’ van Yad Vashem kregen en werden vereeuwigd in ‘Muur van Eer’ in het Yad Vashem holocaustherinneringscentrum te Jeruzalem.

Verklaring onderduiking (Bron: Historische Vereniging Moordrecht)

Henk van Kerkhof is ook enthousiast over het artikel : “TVI kwam naar mij toe en vroeg of wij als historische vereniging in gesprek konden gaan. Ze zochten een verhaal over de Tweede Wereldoorlog en of wij ze konden helpen. Daarbij heb ik meteen dit verhaal genoemd. Ik vind het erg mooi dat ze dit oppakken. De familie Kalkman is ook erg enthousiast!”. Van Kerkhof kreeg voor zijn onderzoek toen ook een ‘Thank You’ die te vinden is in de tentoonstellingsruimte van de Historische Vereniging Moordrecht.

Theater voor Iedereen won afgelopen jaar de cultuurprijs in Zuidplas en speelde het stuk “kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen“. Op dit moment werken ze hard aan een nieuwe productie : “O die Zee” die begin november op de planken komt.

Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst