8.5 C
New York
donderdag 13 mei 2021

PvdA/Groenlinks, SP en NEZ leggen zich neer bij bouw vijfde dorp in polder en zetten in op aandacht voor groen

De linkse partijen PvdA/GroenLinks en de SP als ook de lokale partij NEZ hebben zich neergelegd bij de komst van een vijfde dorp in het middengebied van de Zuidplaspolder. Dat is te lezen in een persbericht dat zondag 24 maart door de partijen is verstuurd. Het bericht komt voor de behandeling van een kredietaanvraag van €500.000 door het College van B&W. Het bedrag is nodig om het maken van uitgewerkte plannen voor het nieuwe dorp mogelijk te maken. Deze aanvraag staat op de agenda van de gemeenteraad van 26 maart aanstaande. Wat er precies in het middengebied gaat gebeuren is geheim. Het enige wat bekend is dat er 4.000 nieuwe woningen in het poldergebied tussen de A12, A20 en N219 moeten komen. De gemeenteraad is in 2019 al twee keer in het geheim bijgepraat. Dat is te lezen in een informatienota maar bewoners van het gebied hebben sinds de politieke discussie over het nieuwe dorp in 2017 niet meer gehoord. De oppositie partijen kiezen nu om constructief in het geheim mee te praten in plaats van aan de zijlijn te staan.

Op 8 januari 2019 bent u vertrouwelijk geïnformeerd over de verschillende scenario’s

informatienota aan gemeenteraad over de geheime scenario’s

PvdA/GroenLinks, NEZ en de SP willen dat de landschappelijke kwaliteit en duurzaamheid voorop staat bij het ontwikkelen van een nieuw dorp in de Zuidplaspolder. Volgens hen moeten eerst robuuste groene structuren vastgelegd worden, voordat de bouwopgave definitief ingetekend wordt. Doorgaans is bij gebiedsontwikkeling volgens deze partijen deze volgorde precies andersom en gaat men primair uit van bebouwingscontouren. “In dit gebied hebben we nog de kans om de landschappelijke waarden te koesteren en beschermen”, aldus Paul van Drenth (NEZ).

De drie partijen hebben in 2017 tegen het volbouwen het middengebied gestemd en zijn nog steeds niet gelukkig met het bouwen in dit gebied. Echter de realiteit is, dat bebouwing van het middengebied niet meer kan worden voorkomen. Nu deze ontwikkeling niet meer valt te keren willen de drie partijen constructief meedenken over de inrichting van het gebied. “Als dat nieuwe dorp er dan toch gaat komen, dan heeft het geen zin om aan de zijlijn te blijven staan”, volgens Johan Helmer (PvdA/GroenLinks).

Als dat nieuwe dorp er dan toch gaat komen, dan heeft het geen zin om aan de zijlijn te blijven staan

Johan Helmer, PvdA/GroenLInks

Onderzoek naar de landschappelijke en ecologische waarden van het gebied moet volgens deze partijen wel eerst leiden tot de aanwijzing van een in de toekomst beschermd groen gebied (groene contour). “We gaan onze invloed gebruiken om het huidige agrarisch groen zoveel als mogelijk ook voor de langere termijn na 2030 te behouden”, aldus Jan baas (SP). Eventueel komen zij met een eigen groene toekomstvisie voor het middengebied. De partijen gaan er overigens nog wel van uit dat de bouwontwikkeling tot 4000 woningen is gemaximeerd en voor een verdere uitbreiding na 2030 een nieuw raadsbesluit zal moeten gelden.

Hiermee is er in de gemeenteraad dus geen tegenstander meer van de bouw in de Zuidplaspolder en heeft de gemeente nu unanieme steun. In 2017 heeft de gemeente een bid neergelegd bij de provincie om te mogen bouwen maar hoe het daarmee afgelopen is en hoe het er uit gaan zien blijft geheim.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg