8.5 C
New York
donderdag 4 maart 2021

Zuidplas wil goede resultaten afvalscheiding verder verbeteren, Diftar blijft bestaan

Zuidplas wil de hoofdlijnen van het huidige afvalbeleid door blijven zetten om zo de goede resultaten van afvalscheiding nog verder te verbeteren . Dat is te lezen in het raadsvoorstel waar de gemeenteraad op 28 mei over gaat beslissen.

De hoofdlijnen die worden voorgesteld zijn : Diftar (het betalen per zak of kliko restafval) is een effectief instrument en wordt voortgezet, het handhaven van bronscheiding werkt, nascheiding wordt geen scenario in relatie tot de ambitie en een 100% kostendekkendheid voor afvalinzameling en -verwerking. Het verwerken van het grof restafval via de afvalstraten is nog geen onderdeel van de besluitvorming. Al jaren is men aan het onderzoeken hoe dit minder kan worden, of het noodzakelijk is om twee afvalbrengstations in de lucht te houden en of de openingstijden kloppen. Bij het aanbreken van het voorjaar staan er files voor het afvalbrengstation.

Grof restafval valt buiten het raadsbesluit maar wacht op toekomstplan

Naast het vaststellen van de hoofdlijnen wordt er ook een participatietraject gestart met de inwoners om te kijken hoe de doelstelling van 2020, 75 kilogram restafval per inwoner per jaar gehaald kan worden, dit was in 2018 nog 117 kg per persoon. Op sociale media is er vaak een roep om meer ophalen van plastic, metaal en drankenkartons en methoden om het GFT afval bij hoogbouw te verwerken. Alleen laagbouwwoningen hebben een GFT kliko om het af te voeren. Eerder al vroegen D’66 en PvdA/GroenLinks aandacht voor het scheiden van GFT bij hoogbouw.

Zuidplas doet het goed qua afvalscheiding in Zuid Holland, ook ten opzichte van gemeenten die Diftar als systeem hebben ingevoerd. In de regio komt alleen Bodegraven-Reeuwijk in de buurt, Rotterdam heeft nog een lange weg te gaan met ruim 300 kilogram restafval per inwoner. De Rijksoveheid heeft gemeenten verplicht dit aan te pakken.

Toch is er in Zuidplas nog veel uit het restafval te halen blijkt uit onderzoeken. Zo zit er nog heel veel GFT afval tussen, iets wat tussen 2014 en 2018 zelfs is gestegen naar een gemiddelde van 40 kilogram per inwoner. Kortgeleden vroeg de VVD al om onderzoek om bijvoorbeeld luiers uit het afval te halen.

Wat zit er zoal in het restafval van Zuidplas, bron gemeente Zuidplas

Alle kosten én baten (belasting, opbrengsten van afval) komen uit een zogenaamd gesloten systeem, een reservepot en hierdoor moet elke extra maatregel die geld kost ook weer gehaald worden uit de afvalstoffenheffing. Afgelopen jaar is de verwerking van restafval extra belast door de Rijksoverheid waardoor dit ook gevolgen heeft voor de hoogte van de heffing. Vooral voor gemeenten die nog weinig aan afvalscheiding doen zullen de inwoners dit gaan merken. In Zuidplas zal dit ook het geval zijn, mede door andere tegenvallers.

Infographic gemeente Zuidplas bij raadvoorstel
Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg