8.5 C
New York
donderdag 16 september 2021

Aanrijtijden politie bij spoed iets beter maar nog wel onder de norm

De aanrijtijden voor de politie in Zuidplas zijn in het eerste kwartaal van 2019 iets beter geworden maar halen nog niet de norm van 90% binnen 15 minuten. Dat blijkt uit de cijfers van het dataportaal van de politie. In februari 2019 werd er een relatief hoge reactie gescoord van 83% maar de maand daarvoor was de politie in 1 op de 4 spoedmeldingen te laat.

In maart 2019 kwam de politie in 77% van de spoedmeldingen binnen de norm. De aanrijtijden van de politie zijn al lange tijd een grote zorg in de gemeente Zuidplas. Sinds het verdwijnen van het politiebureau in Nieuwerkerk aan den IJssel gingen deze tijden sterk achteruit. De aanrijtijden van de politie zijn verschillende keren op de politieke agenda gezet. VVD gemeenteraadslid Leendert Karreman laat in het reactie op de nieuwste cijfers weten :”Voor de aanrijtijden politie, en hulpdiensten in het algemeen, is meermaals door de VVD aandacht gevraagd. Ondanks dat er een lichte verbetering zichtbaar is ten opzichte van de voorgaande maanden blijven we de cijfers zorgelijk vinden. Het is belangrijk, soms zelfs van levensbelang, dat de hulpdiensten spoedig ter plaatse zijn. Daar moeten inwoners op kunnen vertrouwen! We houden de ontwikkelingen blijvend in de gaten“.

In buurgemeente Waddinxveen, waarvandaan ook Zuidplas bediend wordt, werd in het eerste kwartaal wel in 2 van de 3 maanden de reactietijd norm gehaald. In de uitgestrekte Krimpenerwaard blijft de reactietijd ver achter met respectievelijk 64%, 71,4% en 69%. Bodegraven Reeuwijk had de slechtste score, in februari was de reactietijd bij spoedgevallen 55.9%.

Gouwe IJssel Nieuws heeft ook Zuidplas burgemeester Stoop om een reactie gevraag. Een woordvoerder laat in een schriftelijke reactie namens hem weten dat de cijfers soms ook gerelativeerd moeten worden.
De politie doet het maximale om onze inwoners te dienen: aangifte op locatie, spreekuren in alle dorpen, noodhulpeenheden positioneren in Nieuwerkerk aan den IJssel zodat aanrijtijden verkort worden, afspraken met omliggende  politieteams en de politie eenheid Rotterdam Rijnmond. Onderstaand voorbeeld uit de praktijk toont aan dat het in sommige gevallen vrij lastig is om de reactietijd te halen: “.

Melding onwel persoon om 12:00 uur, ambulance gaat rijden en komt 12:08 uur ter plaatse, na onderzoek is het ambulancepersoneel van mening dat de politie gewaarschuwd moet worden, politie krijgt de melding om 12:11 uur. Voor de telling van de aanrijtijd van de politie wordt 12:00 gehouden, terwijl zij om 12:11 uur het verzoek kregen. Politie kan in dit geval nooit de 15 minuten reactietijd halen.

Hoe vaak dergelijke situaties voorkomen laat de woordvoerder niet weten.

CDA raadslid Benno de Ruiter ging kortgeleden nog mee op stage met de handhavers en is woordvoerder veiligheid namens zijn fractie.  “De afgelopen jaren heeft het CDA ook aandacht gevraagd voor dit probleem. Niet omdat wij zo graag aandacht willen maar omdat het bij aanrijtijden van politie letterlijk om mensenlevens kan gaan. Wanneer je 112 belt, zit er geen spreekwoordelijke ‘kat in de boom.’ Tot het een keer echt flink mis gaat, lijkt dit probleem niet aangepakt te worden. Wij weten dat er binnen onze gemeentegrenzen veel agenten wonen. Wellicht zouden zij eens mee kunnen en willen denken over inzet op echt urgente momenten. Het is duidelijk geworden dat we er binnen de geijkte paden niet uit lijken te komen. Mogelijk dat out of the box denken, samen met de politie, ons wel verder helpt. Want we kunnen als CDA natuurlijk opnieuw een setje vragen indienen maar, juist omdat het hier om mensenlevens kan gaan, hebben we liever dat er een oplossing komt die het doel bereikt!“. De Ruiter heeft wel schriftelijke vragen gesteld over de voortgang van de veiligheidsnota.

Het team Waddinxveen-Zuidplas heeft van het ministerie al uitbreiding toegezegd gekregen maar deze is alleen op papier toegezegd. De politie blijft oproepen alles te melden en heeft vanaf deze maand ook spreekuren in de dorpen om beter in contact met de inwoners te komen.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
684VolgersVolg