Tijdens de gemeenteraad van 19 juli werd een presentatie gehouden door de veiligheidsregio Holland Midden, waar Zuidplas onder valt. Hierin werd meegenomen welke risicoprofielen er zijn kunnen zijn en de raad werd gevraagd welke risicoprofielen nog misten.
Directeur Hans Zuidijk (foto boven) van de Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) toonde een kaart met de risicoprofielen die gelden voor deze regio. Deze profielen kunnen elk een ramp veroorzaken. Voorbeelden zijn een dijkdoorbraak of een ongeluk met een vliegtuig.
De nadruk ligt bij de continuïteit van de samenleving, de energietransitie, cybersecurity en klimaatadaptie. Voorbeeld van de risico’s van de energietransitie is wat er kan gebeuren bij een veld vol zonnepanelen, daar is een extra potentie voor een brand.
De gemeenteraad kwam volop met mogelijke risico’s waarbij ChristenUnie/SGP en VVD vooral terreur misten. Zuidijk benadrukte dat dit viel onder extreem of grof geweld. Hij nam de schietpartij in 2011 in Alphen aan den Rijn als voorbeeld waarbij 6 dodelijke slachtoffers vielen maar zonder een idealisme was uitgevoerd. Wiegman (VVD) bleef erbij dat zoveel zaken tegenwoordig onder terreur vallen, zoals de schietpartij kort geleden in een tram in Utrecht, dat hij het wel toegevoegd wilde hebben.
Jan Baas (SP) was verbolgen over het feit dat een staking onder een ordeverstoring viel, volgens de socialist gebeurt er zelden wat bij een staking en is een demonstratie soms wel een oorzaak van een ordeverstoring. Baas had, net als Van Wijnen (VVD) zijn zorgen om de incidentele chloortransporten bij onderhoud aan bijvoorbeeld de Betuwelijn. Deze transporten komen nog zelden voor, volgens Zuidijk, maar de veiligheidsregio is altijd op de hoogte.
Het is belangrijker om op de straat te zijn dan iemand in een kantoortje en iedereen die op bureau zit kan niet op straat zijn
Waarnemend burgemeester Stoop
Van Drenth (NEZ) haalde de storing van het 112 nummer kortgeleden aan. Zuidijk vertelde dat dit nog nooit was voorgevallen en dat hij blij was dat er zo snel veel mensen op straat waren en de brandweerposten bemand werden.
Veel zorgen waren er over aanrijdtijden (VVD, Christenunie/SGP en CDA) van zowel de politie als van de ambulance. Daarbij pleitte Benno de Ruiter van het CDA voor de terugkeer van het politiebureau: “De vorige burgemeester was uitgesproken, maar we zien een pilot van de politie om terug te keren in kleine dorpen. Kan hier iets mee gedaan worden?” Waarnemend burgemeester Stoop was hier resoluut in: “ik voorzie niet, dat we de landelijke discussies kunnen ombuigen voor politiehuisvesting, ik ben blij met de laagdrempelige posten die nu in de dorpen staan. Het is belangrijker om op de straat te zijn dan iemand in een kantoortje en iedereen die op bureau zit kan niet op straat zijn.“. Stoop was ook van mening dat de aanrijdtijden van de ambulance binnen de afgesproken bandbreedte was.
Staat het uitgangspunt van de zelfredzaamheid en een dubbele vergrijzing niet haaks op elkaar?
Willem-Jan Verdoes (ChristenUnie/SGP)
Verdoes (ChristenUnie/SGP) had een aantal punten die verder moesten worden uitgezocht. Zo vond hij dat er meer gekeken moest worden naar zelfredzaamheid : “Er wordt veel gesproken over de zelfredzaamheid. Maar tegelijkertijd vergrijst onze samenleving en is er in een toenemende mate sprake van dementerende en verwarde personen. In een rapport van het Instituut voor de fysieke veiligheid wordt nadrukkelijk aangegeven dat dit een risico doelgroep is. Kortom, staat het uitgangspunt van de zelfredzaamheid en een dubbele vergrijzing niet haaks op elkaar? Dit aspect zou nadrukkelijk meegenomen moeten worden!“. Dit probleem werd herkend door Zuidijk, maar hij had niet direct een oplossing.
Naast de zelfredzaamheid vond Verdoes ook risicobeleving van inwoners een prioriteit en pleitte hij voor extra aandacht voor ondermijning op regionaal niveau, landelijk wordt het wel genoemd. Hierop benadrukte Stoop dat ondermijning wel hoog op de prioriteitenlijst staat van politie eenheid Den Haag. De raad steunde het plan unaniem.