BannerGrondVoorEenHond

8.5 C
New York
zaterdag 15 augustus 2020

BannerGrondVoorEenHond

Explosieve groei van schriftelijke vragen in gemeenteraad

In 2018 was er al een explosieve groei zichtbaar, in het eerste deel van het politieke jaar 2019 zijn weer veel vragen gesteld. Hiermee lijkt schriftelijke vragen stellen een nieuwe trend in de gemeenteraad van Zuidplas. Vragen stellen is een van de middelen die gemeenteraadslid tot zijn of haar beschikking heeft om de controlerende functie uit te voeren.

Deze schriftelijke vragen worden ingediend bij de griffie, krijgen dan een officiële nummer en uiterlijk binnen 30 dagen na ontvangst moet er een antwoord worden gegeven door de gemeente aan het raadslid.

De vragen zijn aan het college maar worden door de ambtenaren beantwoord en daarna goedgekeurd door het college van B&W alvorens het in de gemeenteraad komt. Als de beantwoording niet voldoende is, na oordeel van het raadslid, kan hij of zij deze op de agenda van de gemeenteraad laten zetten. In dat geval mag er worden ingesproken en kan de hele gemeenteraad hier een oordeel over geven.

Door de tijd die het antwoorden kost, blijft ander werk soms liggen bij de gemeente dus hoe hoger het aantal vragen hoe groter het beslag op het ambtelijk apparaat. Sommige vragen zijn voor technisch van aard en worden mogelijk gesteld omdat op deze onderwerpen geen raadscommissie meer bestaat.

In het eerste deel van het politieke seizoen zijn de meeste vragen gesteld door Martin Damen van PvdA/GroenLinks, gevolgd door Rodenburg van de SP en Jaques Bovens van wederom de PvdA/GroenLinks. De top 5 ziet er als volgt uit :

Onderwijs is het meestvoorkomende onderwerp van de vragen, waarbij de nieuwe scholen, tijdelijke school in Zevenhuizen én de problemen rond het leerlingenvervoer een rol speelden. Verkeer is de nummer twee met daarachter zorg en openbare orde op 3.

Volg het laatste nieuws

2,293FansLike
322VolgersVolg
510VolgersVolg