-->
8.5 C
New York
woensdag 5 oktober 2022

Lokale omroep stopt met jaren oude programma’s

De lokale omroep in Zuidplas heeft de afgelopen dagen drie ochtendprogramma’s acuut uit de programmering gehaald. De programma’s, die vaak al langer dan 10 jaar bij de omroep te beluisteren zijn, worden niet meer uitgezonden blijkt uit berichten op sociale media.

De nu gestopte programma’s werden maandag-, woensdag- en donderdag uitgezonden.  Het programma op woensdagochtend, “Musikantenstadl”, had afgelopen woensdag een afscheidsuitzending. Ook het donderdagochtendprogramma, “Op de koffie” had donderdag een afscheidsuitzending. Dit laatste programma besloot zelf om geen nieuwe uitzendingen meer te maken naar aanleiding van het stopzetten van het programma op woensdagochtend.

Het programma op maandagochtend, “Laat nog eens Horen”, gemaakt door Jan en Dinie Visschers heeft geen gelegenheid gekregen voor een afscheidsuitzending. De makers kregen afgelopen week te horen dat hun programma per direct van de zender werd gehaald. Via sociale media ontvangen de programmamakers veel steunbetuigingen. Ook roepen enkele trouwe luisteraars de lokale politiek via Facebook op tot actie. Tussen de reacties op sociale media wordt ook voorgesteld om een demonstratie op het Raadhuisplein te houden.

In een gepubliceerd radio-gesprek geeft waarnemend-voorzitter Danny Govers aan dat er een verschil van inzicht is ontstaan door een vrijwilligersovereenkomst. De vertrokken programmamakers wilden deze overeenkomst niet tekenen. Hierop is hen gemeld dat dit zou betekenen dat er uiteindelijk geen plek meer zou zijn voor de betreffende vrijwilligers.

In een reactie aan Gouwe IJssel Nieuws laat Govers weten de situatie en het stoppen van de programma’s erg te betreuren. De afgelopen periode zijn er nog verschillende gesprekken met de vrijwilligers gevoerd aldus Govers.

Desgevraagd geeft de waarnemend-voorzitter aan dat het maandagochtendprogramma geen afscheidsuitzending heeft mogen maken omdat de vrees was dat er dan schadelijke informatie voor de omroep naar buiten zou worden gebracht. Volgens Govers is dit tijdens de afgelopen uitzending op donderdagochtend door andere programmamakers ook al gebeurd. Op dit moment is er nog geen concrete invulling voor de weggevallen programma’s.

Binnenkort spreekt de gemeenteraad over de toekomst van de lokale omroep in Zuidplas; op 1 januari loopt de huidige uitzendvergunning van Omroep Zuidplas af. De behandeling in de gemeenteraad stond al gepland en staat los van de huidige situatie bij de omroep.

Advertentie