8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

VVD kraakt voorgestelde verhoging afvalstoffenheffing

De fractie van de VVD kraakt de voorgestelde verhoging van de afvalstoffenheffing in de gemeente Zuidplas. Raadslid Leendert Karreman stelt hierover schriftelijke vragen aan het college van B&W en stelt dat er veel minder geld nodig is. De afvalstoffenheffing stijgt qua vastrecht 29% en flexibele kosten (bijvoorbeeld leging van zwarte kliko of zak in ondergrondse container) met 50%.

Karreman is van mening dat de verhoging op deze manier niet nodig is : “Opvallend is dat de voorgestelde lastenverhoging door het college fors hoger is dan het structurele tekort. De voorgestelde lastenverhoging bedraagt gemiddeld € 56,56 per huishouden. Per 1 januari 2020 hebben we 18.244 huishoudens, dat betekent een totale lastenverhoging van € 1.032K tegenover een huidig structureel tekort van € 740K. Daar vragen wij opheldering over“.

De liberaal is niet alleen van mening dat de heffing te hoog is, bij vermindering van de grootste kostenpost, het restafval waar veel belasting door de rijksoverheid over wordt geheven, zal er minder geld aan de inwoners hoeven worden gevraagd. Karreman pleit voor vaker GFT ophalen en hygïenisch papier er uit te halen wat samen voor 50% onderdeel is van het restafval. Karreman heeft hier al eerder vragen over gesteld.

Daarnaast hebben wij opgeroepen te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om GFT-afval en hygiënisch papier uit het restafval te halen, dit beslaat ongeveer de helft van het totale restafval. Met de sterk stijgende Rijksbelastingen op restafval wordt dat financieel steeds aantrekkelijker. Naast financiën speelt ook praktische haalbaarheid en dienstverlening naar onze inwoners een belangrijke rol” laat het raadslid aan Gouwe IJssel Nieuws weten. Lees hier de schriftelijke vragen

Zuidplas is niet uniek met de stijging van de afvalstoffenheffing, buurgemeenten Gouda, Waddinxveen en Rotterdam hebben ook voor 2020 al een soortgelijke stijging in de planning staan. Zuidplas is met Gouda en Waddinxveen een van de best afvalscheidende gemeenten van Zuid Holland.

Advertentie