8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

VVD kamerlid Koerhuis blijft loeren op Zuidplaspolder en wil een technisch briefing in Tweede Kamer

Tweede Kamerlid voor de VVD, Daniel Koerhuis, heeft in de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken verzocht om een technische briefing in te plannen over de Zuidplaspolder in de tweede helft van maart 2020 door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en/of de provincie Zuid-Holland. Dat is te lezen in een informatienota van het college van B&W aan de gemeenteraad van Zuidplas.

Eerder lid het VVD Kamerlid uit Raalte al weten dat er een ‘klapper’ gemaakt kan worden door woningnood op te lossen met veel te bouwen woningen in de Zuidplaspolder. Eerder pleitte hij op NPO Radio 1 dat als het niet opschoot, de minister maar een aanwijzing moest geven. Die reactie kwam op hoon te staan van de lokale politici met termen zoals ‘koeren’, ‘mafklapper’ en ‘respectloos’.

Zelfs de lokale VVD lijkt keer op keer vol met verbazing als dit Kamerlid over de Zuidplaspolder praat. Toch lijkt hij de aanpak van de lokale politici niet serieus te nemen en ondanks dat hij door wethouder Hordijk is bijgepraat wil hij meer informatie. Het college heeft al aangegeven dat een aanwijzing overbodig is.

Hij geeft in zijn verzoek om de briefing aan dat de Zuidplaspolder een grote woningbouwlocatie kan zijn in de regio Rotterdam/Den Haag, waar de minister een woondeal mee gesloten heeft. Hij vraagt over de volgende punten een technische briefing:

  • De financiële en politieke knelpunten;
  • De mogelijkheden voor een bijdrage uit het woningbouwimpuls en het laten aansluiten van de Zuidplaspolder bij de woondeal Rotterdam/Den Haag;
  • De mogelijkheden voor een eventuele aanwijzing vanuit het Rijk.

In een technische briefing geven ambtenaren van het Ministerie een technische toelichting op een bepaald dossier. Ook krijgen Kamerleden de mogelijkheid om technische vragen te stellen. Het verzoek van de heer Koerhuis om een technische briefing is gericht aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken en/of de provincie Zuid-Holland. De provincie heeft naar aanleiding hiervan de gemeente Zuidplas geïnformeerd en de gemeente gevraagd de inzet vanuit het project te coördineren. De gemeente heeft aangegeven hiertoe bereid te zijn en treedt hierover in ambtelijk overleg met het Ministerie van Binnenlandse Zaken.Een datum voor de technische briefing is nog niet bekend.

Advertentie