8.5 C
New York
donderdag 4 maart 2021

VVD Kamerlid heeft Zuidplaspolder in vizier voor snel grote aantallen nieuwe woningen

VVD Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis wil desnoods de lokale democratie passeren wanneer woningbouwplannen niet tot uitvoering komen. Het Kamerlid heeft daarbij expliciet de plannen voor woningen in de Zuidplaspolder op het oog. Als het aan Koerhuis ligt gaat de provincie onder leiding van de landelijke overheid over tot het doen van aanwijzingen. Hierbij maakt de provincie een bestemmingsplan voor het gebied en staat de lokale overheid buitenspel.

Daniel Koerhuis deed zijn uitspraken woensdagmorgen 29 januari in het NPO Radio 1 programma 1 op 1. “We staan achter het gedecentraliseerde woningbeleid“, verzekert Koerhuis. “Maar gemeenteraden praten nu al 15 jaar. Telkens poppen daar weer nieuwe linkse eisen op. De woningnood is groot in Nederland. We moeten alles uit de kast halen om te bouwen, nu ingrijpen.

D.A.N. (Daniel)  Koerhuis
Koerhuis – Bron Tweede Kamer

Als eerste staan de plannen op voormalig vliegveld Valkenburg, nabij Katwijk, op het vizier van de VVD’er die zich gesteund ziet door zijn eigen fractie ook door de fracties van het CDA en D66 in Den Haag. Dit zorgde ervoor dat de gemeente Valkenburg vandaag van de minister te horen kreeg dat de tijd van praten voorbij is. Wat het Kamerlid betreft gaat nog dit jaar de schop in de grond om daar 5.000 woningen te bouwen.

Ook andere regio’s kunnen op dezelfde manier te maken krijgen met de landelijke overheid bij het bouwen van nieuwe woonwijken. Daniel Koerhuis wil vandaag nog aan de minister vragen om op een rij te zetten hoe het er nu voorstaat met de plannen voor woningbouw in de Zuidplaspolder. De plannen dateren uit dezelfde tijd als die bij Valkenburg en ook hier moet de schop de grond in volgens het Kamerlid.

Dat zijn gebieden waar we grote klappers kunnen maken zoals ik altijd zeg, grote aantallen woningen kunnen bouwen, buitenstedelijk,

VVD Kamerlid Koerhuis over de Zuidplaspolder

Bijvoorbeeld zo’n gebied als de Zuidplaspolder, daar moeten we vinger aan de pols bij houden. Dat zijn gebieden waar we grote klappers kunnen maken zoals ik altijd zeg, grote aantallen woningen kunnen bouwen, buitenstedelijk, waar we snel kunnen bouwen. Daar moeten we dus vinger aan de pols houden om tempo te houden om die 71.000 woningen (in Nederland, red) te kunnen bouwen” aldus Koerhuis.

In Zuidplas wordt momenteel over dit onderwerp veel vergaderd achter gesloten deuren. Deze weken staan er meerdere geheime bijeenkomsten op de agenda van de gemeenteraad. Zuidplas wil starten met het bouwen van een nieuw dorp midden in de Zuidplaspolder. Daar zouden 4.000 woningen moeten komen in eerste instantie. Daarnaast zijn er nog plannen  voor uitbreidingen aan de huidige dorpen. Veel van deze plannen zijn momenteel in uitvoering.

Juni vorig jaar werd het plan voor het nieuwe dorp openbaar gemaakt. De politiek in Rotterdam was het niet eens met de plannen van de gemeente Zuidplas en had veel commentaar. De VVD in Rotterdam wilde zelfs zover gaan om de Zuidplaspolder maar te annexeren. Dit is inmiddels van de baan.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg