8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Gemeenteraad mist de ‘echte’ vergadering

Na een mislukte poging was het echt zo ver, de gemeenteraadsvergadering van 25 mei was digitaal te volgen voor de inwoners maar zonder aanwezigheid van de gemeenteraadsleden in de raadszaal in het gemeentehuis. Daar zat de burgemeester en de griffier met heel veel schermen en alle raadsleden thuis achter een scherm.

Maar het was erg wennen en politiek gezien een matte avond. Zo ging het stemmen via het programma Notubiz en af en toe werkte dat niet en moest de burgemeester de stem via het scherm horen. Verder was er een vaste sprekers volgorde, ook in tweede termijn en interrupties waren niet toegestaan. Enkele raadsleden hadden hun achtergrond aangepast, de fractie van het CDA had een groene partijachtergrond terwijl Rodenburg van de SP haar hele werkkamer vol partijsymbolen had vol gehangen.

Raadslid Pouwels toont het plan B voor het stemmen via de computer

Gouwe IJssel Nieuws vroeg aan alle fractievoorzitters wat zij van de vergaderingen via Zoom vonden en hoe men soms het oneens is, een fysieke vergadering is en blijft het beste voor de gemeenteraad. We delen de reacties van de partijen:

Voor Jan Baas van de SP was het erg wennen : “Het was toch wel een vreemde gewaarwording. Persoonlijk vind ik het toch wel behelpen. Het doet niet af aan de politieke boodschap die wij als SP uitdragen. Ik kijk tijdens een discussie het liefst de mensen in de ogen, dus hopelijk gauw weer een fysieke vergadering“.

Ferry van Wijnen (VVD) vond vooral het debat niet loskomen : “Ik vond het wel een keer een leuke ervaring, maar vind één keer ook wel genoeg. Ik miste toch een beetje het debat. De onderwerpen van vanavond leenden zich hier prima voor, maar op deze manier komt het debat niet echt los. Daarom wat mij betreft snel terug naar fysiek vergaderen, hopelijk al op 10 juni“.

Frans Klovert van D66 was erg kritisch, normaliter is hij man van het debat en interrupties maar dat laatste mocht niet. “Zonder de mogelijkheid tot debat en interruptie verwordt de gemeenteraadsvergadering tijdens een zoomvergadering tot een digitale stemsessie. De ruimte om door te vragen en raadsvoorstellen eventueel aan te passen is dan nihil. De controlerende taak van de raad staat hierdoor zwaar onder druk. Wat mij betreft alles op alles zetten om z.s.m. weer fysiek te vergaderen

Zonder de mogelijkheid tot debat en interruptie verwordt de gemeenteraadsvergadering tijdens een zoomvergadering tot een digitale stemsessie

Frans Klovert (D66)

Natuurlijk mist Johan Helmer (PvdA/GroenLinks) het vergaderen in de raadszaal maar is blij dat videovergaderen zorgt dat besluiten niet stilvallen: “De fractie PvdA/GroenLinks kijkt redelijk tevreden terug op de digitale herkansingsraad van afgelopen dinsdag 26 Mei jl. Natuurlijk is en blijft video-vergaderen geen middel dat de gezamenlijke raadsvergadering in het gemeentehuis adequaat vervangt. Naast dat het (persoonlijk) oogcontact wordt gemist en er feitelijk nauwelijks ruimte is voor debat biedt het videovergaderen in ieder geval wel een oplossing voor de continuering van de besluitvorming, waarbij standpunten publiek kunnen worden uitgewisseld. Bij gebrek aan beter zijn we hiertoe wel veroordeeld. Het was jammer dat het de vorige week woensdag op een technisch mankement in de publieke videoverbinding mis is gegaan. Dat deed immers geen recht aan alle inspanning die door de ambtelijke organisatie en de griffie was getroost om deze eerste videovergadering te realiseren. Ook hier bleek weer; het is technisch en gaat dus stuk“.

Paul van Drenth van Nieuw Elan Zuidplas (NEZ) vond de vergadering steriel en vrees branderige ogen bij te veel online vergaderen “Het bestaat natuurlijk al een tijdje: “Zoom vergaderen”. De interessante omschrijving daarvoor was en is video conference call. Nooit verwacht dat wij o.a. als gemeenteraad van dit medium gebruikt zouden gaan maken, wel eens over nagedacht. Het kan snel, wanneer de techniek je niet in de steek laat, een groep mensen op afstand bij elkaar krijgen. En toch hoop ik dat we als raad weer snel fysiek bij elkaar kunnen komen. Zoom vergaderen is abstract, toch wel steriel en mist vanwege de efficiency de menselijke emotie in spraak en lichaamstaal. Iets dat m.i. zeer zeker bij een raadsvergadering tot uiting moet dan wel mag komen. En dan heb ik het niet eens over de rode, licht branderige oogjes na een dag lang beeldbuis turen. Zoom vergaderen is een mooi alternatief, maar een fysiek bijeen zijn verdient toch wel de voorkeur, al kan dat dan wel weer hoofdpijn opleveren door teveel vergaderdrift”. 

Tinet de Jonge van het CDA hoopt dat als het nog een keer gaat gebeuren dat via de livestream iedereen kan zien “De spanning onder de vaste ‘fans’ bouwde de afgelopen weken flink op natuurlijk 😉 Het is goed dat we eindelijk weer knopen door kunnen hakken. Uiteindelijk zitten we niet voor onszelf maar voor de inwoners van Zuidplas in de gemeenteraad. Natuurlijk is het wennen. Liever ben ik fysiek bij elkaar. Je schakelt toch sneller. Wel zie je nog duidelijker gezichtsuitdrukkingen van mensen. Dat was best interessant… Het is jammer dat de meekijkers niet iedereen konden zien. Daar pleit ik voor een volgende keer wel voor. Dat maakt het transparanter en interessanter om te volgen“.

Het is jammer dat de meekijkers niet iedereen konden zien. Daar pleit ik voor een volgende keer wel voor. Dat maakt het transparanter en interessanter om te volgen”.

Tinet de Jonge (CDA)

Cock van der Spek van de ChristenUnie/SGP fractie legt uit dat het heel tijd en inzet kost maar is blij dat zijn grote fractie zo goed heeft gedaan. “Een goede raadsvergadering begint sowieso bij een goede voorbereiding. Dat is altijd zo, maar geldt nu nog des te meer. Waar we normaal gesproken een fractievergadering hebben voor een raadsvergadering, hebben we er nu wel drie. Ook dat gaat allemaal via Zoom. Voor iedereen moet duidelijk zijn hoe we gaan stemmen, wat onze standpunten zijn. Tijdens de vergadering zitten we niet naast elkaar, kunnen niet zomaar overleggen. De raadsvergadering zelf vind ik met Zoom wel erg statisch. De standpunten worden ingebracht, maar er is nauwelijks discussie. Ook onderling in de fractie is het moeilijker communiceren, alles moet via de fractie-app. Maar ik ben trots op onze fractie zoals alles gegaan tijdens deze vergadering. Zoom is een mooi alternatief voor deze Corona tijd, maar er gaat niets boven een live raadsvergadering waar we veel meer contact met elkaar hebben. En er meer discussie is. Ik verwacht dat het live ook boeiender zal zijn voor de luisteraars”.

De vergadering van 10 juni aanstaande is wederom een digitale vergadering.

Advertentie