Het financiële geweten van de gemeenteraad Zuidplas, Aart Slobbe, verlaat op 10 juni definitief de gemeenteraad. Na 18 jaar als raadslid en 24 jaar totale politieke ondersteuning van de ChristenUnie/SGP is het voor hem mooi geweest.
Hij werkt nog 2 dagen per week en wil verder zich richten op vrijwilligerswerk in het Ziekenhuis en voor de budgetmaatjes en daarnaast doet Slobbe graag aan lange afstand wandelingen. Eerder zou hij al in 2018 stoppen en kreeg toen van oud-burgemeester Kats een Koninklijke Onderscheiding maar omdat fractiegenoot Ard Bakker nog een studie af ging ronden bleef hij tot nu. Het is wel definitief zegt hij, nu is het echt klaar.
Bakker wordt op woensdag, dag van zijn afscheid, geïnstalleerd in de gemeenteraad van Zuidplas. Aart is er zelf dan op afstand, hij gaat dan “inzoomen”. Voor de coronacrisis had hij deze vakantie al gepland en zijn afscheid was in mei al gepland. Het liep allemaal anders maar door een wetswijziging mag een raadslid afscheid nemen zonder aanwezigheid. Voor de zekerheid is zijn afscheidswoord ook opgenomen. Verder is Slobbe geen liefhebber van digitaal vergaderen, vooral de menselijke interactie ontbreekt bij dit punt volgens hem.
In 1996 ging Slobbe de fractie in de gemeenteraad van Nieuwerkerk aan den IJssel ondersteunen die toen nog een SGP/GPV/RPF was. Een van zijn grote leermeesters was Gerth Westmaas voor hem; “echt bijzonder, die man kwam binnen en las zijn stukken een paar minuten van te voren, onderstreepte wat regeltjes en hield dan een gloedvol betoog. Ik moet er toch wel even over nadenken van hoe ga ik dat nou eens zeggen. Zeker op een technisch onderwerp als financiën vraag ik me altijd af op de boodschap wel overkomt. Van Gerth kon je echt genieten als hij aan het woord was”.
De keuze voor de SGP is voor Slobbe een natuurlijke. Bij zijn (bijna) afscheidstoespraak in 2018 stelde hij dat hij maar één belijdenis paste: “Sole Deo Gloria” , alleen God de éér. Tijdens het interview laat Slobbe het belang van het geloof weten. “Dat ga ik woensdag weer zeggen. Ik vind het geloof superbelangrijk, ik voel me elke dag afhankelijk van, ik merk het elke dag van hoe ik met een probleem moet omgaan en ik nog niet weet hoe gaat en alsof er dan toch van bovenaf bestuurt wordt van Dit is het, hier gaat het over en dit kan je zeggen. Dat doortrekt mijn hele leven, elke dag opnieuw. Dat geeft aan de ene kant heel veel rust moet ik eerlijk zeggen, wetend dat God regeert, ook tijdens deze corona perikelen, dat gebeurt niet bij toeval, dat bovenaf bestuurd en dat mogen we ook in zijn handen leggen. Dat beschouw ik voor mijzelf als erg waardevol, ook als de drive waarmee je aan de gang gaat, wetend dat je een beetje mee mag werken aan hetgeen van bovenaf komt”.
Slobbe staat bekend om zijn financiële kennis en een van de specialismen daarbij is de OZB. Een van de mensen die daar veel mee gedaan heeft, gekscherend ook wel het 28ste raadslid genoemd Thom Demmenie, had in 2014 in een filmpje dat hij alleen vertrouwen had in Slobbe en CDA-raadslid de Graaf maar zelfs de wethouder had Thom twijfel. De vraag was dan ook, waarom ben u altijd met de OZB bezig gewest? “Juist omdat het een beladen dossier was en heeft in de tijd dat we Zuidplas zijn een aantal keren stevig gespeeld, het is een roerig dossier geweest. Tot op de dag van vandaag is overdreven maar wel bij de tariefstelling van 2020. Was het in de eerste periode van de gemeente Zuidplas zo dat er fouten in de OZB-administratie zaten, nu constateerden we dat het nu op een ander vlak, de begrotingsadministratie. Dat baart mij wel zorgen”.
Is er iemand aan u het OZB-dossier kan overlaten in deze raad? “Zeker! Leendert Karreman maakt hele grote vorderingen op dit terrein, die heeft het goed in zijn vingers en Ard Bakker moet het ook kunnen”. Zijn er straks genoeg raadsleden met financiële kennis in de gemeenteraad? “Dat is heel schaars als ik naar de gemeenteraad kijk, er zijn er een aantal die het kunnen en soms zitten die in de steunfractie, Claudia Wolf van D66 kan dat ook, die heeft het ook wel in het snotje”. Baart u dat zorgen dan? Nou, Ja! In die zin als de zaak tiptop in orde is en het loopt allemaal dan niet maar de gemeentebegroting is door de decentralisaties veel groter geworden. In da afgelopen jaren is er fors wat bijgekomen. Het stuur is groter maar de manoevreringsruimte absoluut niet en met de kaders die uit Den Haag meekomen maken het lokaal niet altijd makkelijk. Maar nu met corona, hoe ingrijpend is het, wat zijn de lange termijneffecten? We kunnen nu wel zeggen het is beperkt en misschien is dat ook wel zo, maar als het wel verder gaat, wat gaat er gebeuren met uikeringen, sociaal domein, jeugdzorg”.
Slobbe raakt over dit onderwerp niet snel uitgepraat maar heeft wel zijn gedachten klaar. Buiten de coronacrisis denkt hij na over het vijfde dorp wat hij een mooi plan vindt. Toch maakt hij de vergelijking met 2006/2007 toen er ook vergevorderde plannen lagen en toen de kredietcrisis er was: ”Gaat het wel door nu? Laat ik wel wezen, de woningnood was toen net zo groot als nu, maar het plan gaat enorm veel effect hebben, ook op de gemeentebegroting. Hoe maak je daar nu een mooi plan van? Ik moet je heel eerlijk zeggen; misschien klinkt dat heel gek want ik heb altijd op de portemonnee gezeten van de gemeente n zorgvuldig met ons geld omgaan, maar bij dit soort projecten heb ik zoiets van laten we het maar durven aan te gaan! Een kwalitatief hoogwaardig gebeuren neerzetten als het dan toen mocht. En al zou het dan betekenen dat je een aantal jaren een artikel 12 gemeente zou worden en onder curatele van de provincie zou komen te staan. Dat je als raad het lef hebt om te zeggen, we gaan voor een kwalitatief hoogwaardig gebeuren waar we over 25 jaar trots op zijn dan zal niemand zich meer herinneren dat er ooit vijf jaar onder curatele stonden. Maar als je gaat beknibbelen op de kwaliteit van het totale gebeuren hebben generaties na ons nog steeds last van. Je ziet het hier nu in de wijk (Esse hoog) , hoeveel enorm veel pijn punten er zijn met het beheer, dik water, zakt tot en met en onhaalbare afschrijftermijnen. Dan zeg ik beter iets minder maar goed dan dat je beknibbelt op de kwaliteit waar je later door onderhoudskosten jezelf tegenkomt. Ik hoop dan ook echt dat de raad het lef heeft om te kiezen voor een kwalitatieve hoogwaardige inrichting!”
beter iets minder maar goed dan dat je beknibbelt op de kwaliteit waar je later door onderhoudskosten jezelf tegenkomt. Ik hoop dan ook echt dat de raad het lef heeft om te kiezen voor een kwalitatieve hoogwaardige inrichting!”
Aart Slobbe
Is het politiek nalatenschap van u dat de raad nu in positie is en dat ze weten waar het over gaat met betrekking tot financiën? “Absoluut! Ja!” Kunt u daar dan ook tevreden naar terugkijken? “ik had gehoopt nu te kunnen zeggen dat er voorgang was geweest op een aantal stappen. “In het begin van Zuidplas ben ik bezig geweest de raad te helpen met niet zo megalomaan rapport van 250 pagina’s waar iedereen van afhaakt en zelfs niet aan toekomt om het te lezen. Ik wilde gewoon een simpel dashboard, 10 tot 12 pagina’s, die niet ultieme waarheid zijn maar wel de raad in positie brengen om het gesprek met de wethouders aan te gaan. Henk van der Torn heeft dat ooit benoemd als de ‘taart van Aart’, maar de taart is er nog steeds niet”.
Zichtbaar is het dat Slobbe dit nog steeds jammer blijft vinden :”Dan denk ik dan, waar ligt dat dan aan. Daarom was ik wel blij met de introductie van de financiële auditcommissie. We hebben een werkgroep erachter zitten en daar merk je nog steeds, het goed formuleren van doelstellingen die meetbaar zijn, SMART zijn geformuleerd, een dashboard van 10 pagina’s waarmee de raad de discussie met college kan aangaan, daar is nog een hoop te doen. Ik ben er nog niet achter waar het pijnpunt zit, het zou waardevol voor de raad zijn en de discussie verdiept. Zou beter zicht geven op wat er gebeurt, maar het kan zijn dat de ambtelijke organisatie, het college daar wat minder happig op is. Want ja, zonder wrijving krijg je geen glans zei vroeger Jan Slagt, en dat geldt ook voor dit”.
Tijdens het interview wordt er kort teruggekeken naar 2018 toen Slobbe door afwezigheid van het hele college als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad enkele dagen locoburgemeester was. “Door de komst van nieuwe wethouders die al de vakantie hadden gepland was er geen bestuurder beschikbaar. Toen wilde Gert-Jan Kats zijn vakantie annuleren maar we hebben het zo goed opgelost met veel hulp van Raoul Verwey als hoofd veiligheid! Verder heb ik twee maal de toespraak mogen doen tijdens de dodenherdenking, dat vond ik erg indrukwekkend!”. Als nestor van de gemeenteraad zal Ferry van Wijnen (VVD) hem opvolgen, als plaatsvervangend voorzitter zal hij worden opgevolgd door partijgenoot Peter Molenaar. Met het vertrek van Aart Slobbe vertrekt een gentleman die nooit is betrapt op een onvertogen woord en met zijn geloof en kennis zijn best deed om voor zijn partij maar ook voor de hele gemeenteraad, ongeacht de partij, naar een hoger kennisniveau te willen brengen. Hieronder treft u het hele interview aan dat Gouwe IJssel Nieuws had met Aart Slobbe.