8.5 C
New York
vrijdag 23 oktober 2020

Zuidplas verwacht weinig financiële gevolgen afvalstoffenheffing bij invoering statiegeld op kleine flessen

De gemeente Zuidplas verwacht weinig financiële gevolgen voor de afvalstoffenheffing als er statiegeld geheven gaat worden op PET flesjes. Dat is terug te lezen in de beantwoording van de schriftelijke vragen van raadslid Karreman van de VVD.

Vanaf 1 juli 2021 worden op plastic flesjes met een inhoud kleiner dan 1 liter 0,15€ statiegeld geheven, waarmee er getracht wordt om deze flesjes uit het zwerfafval te houden met 70 tot 90% minder als resultaten. Karreman denkt dat er een reële kans bestaat dat statiegeld op blik volgt.

Plastic flesjes en blik zijn beide vertegenwoordigd in het PMD-afval wat via de gemeente als separate afvalstroom wordt ingezameld. Invoering van statiegeld zal ervoor zorgen dat de inzameling van PMD-afval duurder wordt. In het kader van de gemeentelijke heffingen die onze inwoners betalen, voor o.a. de inzameling van afval, maakt de VVD zich zorgen” laat het raadslid weten bij zijn vragen.

Op zijn vraag om de kosten te splitsen gaat niet zo makkelijk, de wagen die het PMD afval haalt wordt bijvoorbeeld ook voor oud papier gebruikt, net als de kosten van personeel (waaronder ook) communicatie en handhaving) wat alleen op hoofdlijnen wordt vastgelegd.

Toch ziet de gemeente een beperkte daling tegemoet omdat het gaat om 0.3% van de totale hoeveelheid PMD. Over het effect op het inzamelen van blik via een statiegeldregeling kan de gemeente nog geen uitsluitsel geven, wel verwacht zij dat de inzamelkosten ongeveer 16.000 euro lager gaat uitvallen. Vooralsnog is er alleen sprake van statiegeld op plastic flesjes.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
542VolgersVolg