8.5 C
New York
maandag 25 januari 2021

Kamerlid Koerhuis (VVD) blijft drammen op ‘klapper’ woningbouw in Zuidplas

Het VVD Tweede Kamerlid Koerhuis (VVD) blijft drammen op massale woningbouw in de Zuidplaspolder. Daarom diende het Kamerlid, die zie zelf in Raalte woont, een motie in de Tweede Kamer.

Minister Ollongren heeft verzocht de motie in de tas te houden tot er meer duidelijk is. Verschillende overheden zijn al in druk overleg over de toekomst van het gebied. Koerhuis deed al eerder uitspraken over de Zuidplaspolder die voor verbazing bij ook z’n partijgenoten in Zuidplas zorgden. Inmiddels is het Kamerlid door gesprekken met de lokale VVD en door een technische briefing in de kamer op de hoogte gebracht van alles wat er speelt.

In de motie waar Koerhuis donderdag 2 juli mee kwam stelt hij dat de Zuidplaspolder een grote buiten stedelijke bouwlocatie is en dat gemeenten en provincie de mogelijkheden voor grootschalige woningbouw in kaart moet brengen binnen de dorpse en landelijke woonmilieus. De minister moet hierover de kamer eind van het jaar informeren.

De motie is uiteindelijk niet instemming gebracht op advies van Ollongren maar roept wederom veel irritatie op in Zuidplas waar niemand zit te wachten op het ‘gekoer’ van Koerhuis. Eerder al werd de bemoeizucht van het Kamerlid uit Overijssel door alle partijen, inclusief zijn eigen VVD, veroordeeld en zit niemand te wachten op zijn plannen. Desondanks blijft het Kamerlid zijn ideeën rond koeren en plaatste z’n motie ook in een Twitter bericht. Volgens dat bericht zou de Zuidplaspolder weer “een grote klapper zijn” voor de oplossing van de woningnood in heel Nederland.

Het Kamerlid toont hiermee weinig respect voor de inspanningen van het college van B&W en de wens van de gemeenteraad van Zuidplas. In het gebied zijn veel partijen actief met grote financiële belangen. Naast overheden zijn dit ook particuliere ontwikkelaars die begin deze eeuw veel grond hebben opgekocht. Alle partijen zullen de bijzondere uitdagingen in het gebied ook moeten oplossen voor er iets kan gebeuren.

Koerhuis gaat met z’n haast voorbij aan het feit dat het om bouwen in de diepste polder van Nederland gaat. Daarnaast zitten er in het gebied een aantal grote ondernemingen waar een oplossing voor moet komen. Het gaat onder andere om een grote varkenshouderij die eerder al gelijk heeft gekregen bij de Raad van State. Hierdoor kan er in de omgeving van dit bedrijf niet gebouwd worden. Koerhuis is van de lokale ontwikkelingen op de hoogte gebracht tijdens een werkbezoek en tijdens technische briefing in de Tweede Kamer.


Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg