8.5 C
New York
maandag 8 maart 2021

Zevenhuizenaren zien Rottekijker als landsschapsvervuiling

De Zevenhuizenaren zien de nieuwe Rottekijker als landschapsvervuiling. Dat blijkt uit een poll op de Facebookpagina Je Bent een Zevenhuizenaar als in samenwerking met Gouwe IJssel Nieuws.

Van de ruim 200 mensen die meededen aan de peiling noemde maar liefst 124 inwoners het landschapsvervuiling. Slechts 14 deelnemers noemde het een heel mooi en leuk initiatief. 56 deelnemers beoordeelden het als aardig maar had liever wat anders met het geld zien gebeuren, 4 maal werd er niet mooi aangeklikt en 3 mensen vinden het leuk. Vijf deelnemers maakten het niet uit.

De Rottekijker is een onderdeel van een serie van vijf kunstwerken langs de Rotte ontworpen en gemaakt Kunstenaarsgroep Observatorium uit Rotterdam. In Zuidplas komen er 2, een staat er langs de rottekade bij de roeibaan, een tweede gaat er komen bij de Rottekade met de Middelweg.

Een woordvoerder van de gemeente Zuidplas legt het project uit :”het kader van het 750 jarig bestaan van de Rotte heeft de gemeente Rotterdam de organisatie Cultuurbaak gevraagd activiteiten te organiseren waarmee dit gevierd kan worden. Cultuurbaak heeft voorgesteld om op verschillende plaatsen langs de Rotte extra aandacht te geven aan de Rotte door middel van zogenaamde Rottekijkers. Dit zijn tijdelijke open houten bouwwerken, die enerzijds een markering vormen, maar anderzijds ook kunnen worden gebruikt om op te verblijven/te pauzeren en voor kleinschalige culturele activiteiten. De Rotte, de ontstaansgeschiedenis en de daarbij horende cultuurhistorische locaties zijn een belangrijke basis voor de aantrekkelijkheid van de gemeente Zuidplas. Het gebied geeft een belangrijke invulling aan het profiel Watertuin van de Zuidelijke Randstad“. 

Een brug te ver

Een zevenhuizenaar over het kunstwerk

“een brug te ver” grapt een van de deelnemers terwijl een ander pleit voor minder maaien van het gras waardoor er bloemen kunnen groeien. Daardoor komen de vlinders en vogels ook weer terug langs de Rotte.

9.000 euro per kunstwerk

De deelnemers aan de poll op de Facebookpagina zijn minder enthousiast en zien liever dat het geld beter wordt gebruikt, om bijvoorbeeld afvalbakken te plaatsen in de Hennipgaarde. Volgens de woordvoerder van de gemeente Zuidplas is er door de gemeente 18.000 euro meebetaald aan de kunstwerken. De gemeente Lansingerland betaald mee net als het Waterschap. Zuidplas lapt voor de twee tijdelijke kunstwerken tweemaal 9.000 euro mee.

De gemeente Zuidplas had wel netjes omgevingsvergunningen aangevraagd en gekregen van de ODMH. Raadslid Karreman van de VVD heeft inmiddels vragen gesteld over de plaatsing van de Rottekijker in Oud Verlaat. Volgens de fractie is er geen inspraak geweest onder de bewoners en worden deze nu verrast met de Rottekijker. Die komt aan de Rottekade ter hoogte van de Middelweg.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg