8.5 C
New York
woensdag 12 mei 2021

Pers en publiek alleen thuis welkom bij raadsvergaderingen in Zuidplas

De pers en het publiek blijft welkom bij raadsvergaderingen van de gemeente Zuidplas indien ze dat doen achter het scherm thuis. Fysieke aanwezigheid van de pers en publiek in het gemeentehuis blijft taboe.

Dit komt omdat het gewoon niet past“, legde burgemeester Weber uit tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond 16 september. De zaal is nu zo ingedeeld dat het college van B&W op de gang zit en de raadsleden deels geplaatst zijn op de publieke tribune. Hiermee wil Zuidplas voorkomen dat mensen besmet raken.

Ook tijdens de schorsingen van de vergaderingen is burgemeester Weber een schoolmeester die steeds zijn ‘leerlingen’ wijst op de anderhalve meter-regel in het gemeentehuis. Insprekers mogen in de zaal (ten koste van een rij zitplaatsen), maar worden gehaald en teruggebracht vanuit een aparte zaal in het gemeentehuis.

De pers moet haar werk thuis doen, terwijl normaal bij raadsvergaderingen de verslaggevers van deze nieuwssite en Hart van Holland op de perstribune zitten. Deze tribune is nu bezet door de gemeenteraadsleden. Afgelopen week is gekeken of er toch een mogelijkheid in het gemeentehuis is om de pers een plek te geven, maar dat is niet mogelijk door de zaalindeling. “Ik begrijp het vanuit het oogpunt van veiligheid, maar het belemmert ons in de verslaglegging. Door niet fysiek er bij te zijn zie je niet de non-verbale communicatie van de raadsleden, wat er gebeurt als de camera tijdens een schorsing uit staat en de gesprekken met de raadsleden om soms meer duiding over hun standpunten te krijgen. Als het niet in de zaal kan, zorg dan dat de pers bijvoorbeeld een plekje krijgt in de centrale hal, dat is beter dan vierkante ogen achter de laptop” legt verslaggever André Muller uit.

Vooralsnog is er geen zicht op een alternatief. Gouwe IJssel Nieuws kreeg van de griffier het advies om maar bellen met de raadsleden voor meer duiding. Daarom wordt er voorlopig ook geen liveblog gemaakt en zal alleen politiek gevoelig nieuws als artikel verschijnen. “De techniek haperde gisteren ook even tijdens de toespraak van Tinet de Jonge: weg inhoud voor het artikel”, aldus Muller.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg