8.5 C
New York
woensdag 19 juni 2024

Raad Zuidplas steunt PvdA/GroenLinks motie voor meer voorlichting over gevolgen houtstook

De gemeenteraad heeft op 6 oktober een motie van de fractie van de PvdA/GroenLinks met algemene stemmen aangenomen. In deze motie, samen ingediend met de SP en opgezet met het Duurzaamheidsplatform Zuidplas en het Platform Gehandicapten & Chronische zieken Zuidplas, wordt gevraagd meer voorlichting te geven en mee te doen met het stookalert.

De raad werd via Zoom meegenomen door Jaap Reijm van het duurzaamheidsplatform in de gevolgen van houtrook en over hoe er een netwerk is van stikstofmeters in Zuidplas. Zijn presentatie is in de onderstaande video terug te zien.

Presentatie aan de gemeenteraad van Jaap Reijm (Duurzaamheidsplatform Zuidplas)

Martin Damen, de indiener namens PvdA/GroenLinks, is blij dat Zuidplas eerder het Schone Lucht Akkoord heeft getekend en dat houtstook in het nieuwe vijfde dorp niet meer mag. Damen had voor het agenda stuk een informatienota geschreven en maakte, samen met de presentatie van Jaap Reijm de discussie makkelijker. Zelf pleit hij niet voor een verbod maar wel kleine stapjes naar terug minder stook door betere voorlichting, dat is realiseerbaar. Hij wijst in zijn motie naar een website uit Amersfoort als voorbeeld als informatiebron. Ook vraagt het raadslid of Zuidplas op sociale media het stookalert van het RIVM, als er overlast is door weer of smog, op haar sociale media te delen.

Frans Klovert van D66 vindt deze motie een logisch vervolg na de eerdere ondertekening van het Schone Lucht Akkoord. Het zijn kleine stappen maar voor mensen die last hebben van het stoken van anderen al heel belangrijk. Snoei (ChristenUnie/SGP) vreest dat inwoners door een boodschap over dit onderwerp buren tegen elkaar spelen maar als de boodschap neutraal is kan hij deze steunen.

Jan Ambachtsheer (VVD) sprak zich blij uit dat er geen verbod komt op houtstook. Hij is wel van mening dat goede voorlichting zoals omschreven in de motie op steun kan rekenen van zijn partij. Jan Baas (SP) onderschrijft alles wat er in de motie staat en zal het steunen.

Paul van Drenth (NEZ) is kritischer naar mensen die stoken op bijvoorbeeld mistige dagen. Hij is van mening dat de stoker dan echt wel weet dat het blijft hangen en dat net als bij een BBQ, een ander overlast zal ervaren. Pien Meppelink van het CDA noemt het een prachtige motie en is van mening dat het belangrijk bewust worden dat er gevolgen voor anderen door het stoken van hout.

Wethouder Verbeek was al een deel bezig met de uitvoeren van de motie maar zag de motie vooral als een enorme steun in de rug. Hij dankte de indiener Damen, het duurzaamheidsplatform en het platform gehandicapten & chronische zieken voor deze motie.

Bij Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken komen veel signalen van inwoners die (ernstige) last hebben wanneer de luchtkwaliteit verslechtert. Deze verslechtering aan de lucht vindt vooral plaats wanneer de weersomstandigheden kouder worden, er meer bewolking is, de lucht blijft hangen en dit zijn vaak ook de momenten dat houtkachelbezitters overgaan tot stoken van hout. Maar ook in de zomermaanden kunnen er in onze dorpen problemen ontstaan voor deze inwoners wanneer er namelijk bij stralend mooi weer de barbecues in de verschillende wijken aangaan. Voor kwetsbare inwoners is dan het moment aangebroken dat zij zich in hun huis moeten opsluiten met de ramen potdicht.

Advertentie