8.5 C
New York
zaterdag 6 maart 2021

Siervuurwerk toegestaan met vuurwerkvrije zones in Zuidplas, knalvuurwerk en vuurpijlen verboden

Er komt geen algemeen vuurwerkverbod in Zuidplas maar knalvuurwerk en vuurpijlen zijn verboden. Dat schrijft burgemeester Weber in een informatienota aan de gemeenteraad van Zuidplas. Wel worden er een aantal gebieden aangewezen als vuurwerkvrije zone waar afsteken strafbaar is.

Het lichte vuurwerk in de F1-categorie en verschillende soorten siervuurwerk in de categorie F2 blijven daarom toegestaan voor consumenten. Het gaat dan onder meer om fonteinen en tollen” schrijft de burgemeester waarbij hij zich aansluit bij de landelijke lijn.

De jaarwisseling ziet er als gevolg van de corona-crisis dit jaar anders uit dan andere jaren. Dit betekent dat de jaarwisseling in Zuidplas naast veilig en feestelijk ook coronaproof gevierd wordt

Burgemeester Weber

In Zuidplas worden gebieden, (zones) rondom zorgboerderijen (inclusief hertenkamp), verzorgings- en bejaardentehuizen, aangewezen als vuurwerkvrijezone. Het afsteken van het nog toegestane consumentenvuurwerk is enkel toegestaan op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Een ingestelde vuurwerkvrije zone geldt dan ook alleen voor deze periode en voor de aangewezen gebieden.

De gemeente en de politie houden proactief toezicht op de naleving van het vuurwerkverbod in deze zones en treden zo nodig handhavend op. “In de aanloop naar en tijdens de jaarwisseling is de inzet van politie en gemeentelijke handhavers op veel locaties in onze dorpen nodig. Hierbij trekt het proactief toezicht in de aangewezen vuurwerkvrije zones een stevige wissel op de handhavingscapaciteit van gemeente en politie, die niet onuitputtelijk is” aldus Weber

Winkelcentrum Dorrestein

Burgemeester Weber heeft ook het gebied rond winkelcentrum Dorrestein aangewezen als een gebied waar vuurwerk verboden is. Vorig jaar werd er veel schade aangericht en zat de angst er goed in bij de bewoners. “In het gebied rondom winkelcentrum Dorrestein worden ook camera’s geplaatst ter voorkoming van openbare ordeverstoringen. Deze camera’s worden in samenwerking met de politie geplaatst” laat de burgemeester weten die zelf de schade heeft opgenomen in Dorrestein na afgelopen jaarwisseling.

Burgemeester Weber bekijkt de schade in Dorrestein na de afgelopen jaarwisseling

Vreugdevuur Moerkapelle

De gemeente is na de zomervakantie in gesprek gegaan met de jongeren die het vreugdevuur in Moerkapelle afgelopen jaren hebben georganiseerd. In deze gesprekken zijn diverse scenario’s besproken met betrekking tot het vreugdevuur in Moerkapelle. Eenieder heeft zich achter de maatregelen ter verspreiding van het coronavirus geschaard. Op dit moment worden deze scenario’s besproken met de achterban van deze jongeren en de komende weken uitgewerkt. Afgesproken is dat eventuele activiteiten te allen tijde coronaproof dienen te zijn.

Afgelopen jaarwisseling was er in Zuidplas veel schade door vuurwerk. Dit is echter vaak veroorzaakt met hard, illegaal vuurwerk en minder door legaal vuurwerk dat veel minder zwaar is dan het buitenlandse vuurwerk. In de lokale politiek waren de meningen in januari 2020 erg verdeeld.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg