8.5 C
New York
donderdag 30 juni 2022

D66 wil wijziging Huishoudelijke Hulp Toelage in gemeenteraad bespreken

De fractie van D66 wil de wijziging van de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) bespreken in de gemeenteraad. Afgelopen vroeg raadslid Chantal Bon-Van de Griek om agendering tijdens de gemeenteraadsvergadering. Ze wil dat het presidium dit op de agenda zet.

Dit doet het raadslid nadat het Platform Gehandicapten & Chronisch Zieken achter de wijziging kwam en hierover een meldpunt heeft open gesteld. Bon-Van de Griek stelt dat inwoners de HHT vouchers kon men aanvragen per adres, wanneer er meerdere mantelzorgers op een adres wonen was dat dus zeer waardevol.

Met ingang van 1 januari 2021 kan er nog maar één voucher van 26 uur (per jaar dus 1 uur per twee weken) per adres worden aangevraagd. Dit betekent voor veel mensen minimaal een halvering van het aantal uren huishoudelijke hulp dat zij kunnen inkopen. Het alternatief is het aanvragen van een keukentafelgesprek om te kijken of er een indicatie kan worden afgegeven voor huishoudelijke hulp. Dit zal in de praktijk voor veel mantelzorgers niet van toepassing zijn” schrijft ze in de onderbouwing.

Deze wijziging is (volgens onze info) echter op geen enkele wijze gecommuniceerd met cliënten, belanghebbende organisaties en zorgaanbieders

Chantal Bon-Van de Griek (raadslid D66)

Maar de democrate is niet alleen ongelukkig met de wijziging, ook de manier waarop er gecommuniceerd is naar de inwoners wil ze ter bespreking brengen. “Deze wijziging is (volgens onze info) echter op geen enkele wijze gecommuniceerd met cliënten, belanghebbende organisaties en zorgaanbieders. Het gevolg hiervan is dat mensen half december weet kregen van deze wijziging en nu binnen twee weken een alternatief moeten gaan organiseren. De keukentafelgesprekken zullen nog veel langer op zich laten wachten. Een overbruggingsperiode zou vanwege de gebrekkige communicatie gewenst zijn. We voorzien dat veel mensen nu een beroep zullen gaan doen op een WMO indicatie of Jeugdzorg en dergelijke.”

Advertentie