8.5 C
New York
maandag 8 maart 2021

Gemeenteraad steunt unaniem plan gezondheidscentrum Twee Gebroeders in Dorrestein

De gemeenteraad van Zuidplas heeft op 19 januari unaniem ingestemd met het gewijzigde bestemmingsplan De Twee Gebroeders in Dorrestein in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Hiermee lijkt ontwikkeling op de oude Rabobank locatie aan de J.A. Beijerinckstraat nu een stap verder te komen nu het bestemmingsplan is vastgesteld. Alle partijen hadden het vooral over de zorgen rond het parkeren rond het winkelcentrum en de ontwikkel locatie maar zien ook dat er wat moet gebeuren met het al 9 jaar leegstaande pand

In het plan staat een gezondheidscentrum met hierboven 42 huurwoningen. Eerder betoogde de initiatiefgroep Dorrestein, bestaande uit direct omwonenden, dat vaststellen een historische vergissing zou zijn. De gemeenteraad denkt hier anders over bleek uit het debat.

In het debat stelde Wiegman (VVD) dat het plan net kan als er wordt gekozen om 15 extra parkeerplekken te maken. Hij riep op om de zorgen van de bewoners wel mee te nemen in de verdere planvorming. Helmer (PvdA/GroenLinks) stelde dat de bosschages bij de nieuwe parkeerplek behouden kunnen worden. Hij was blij dat er nu een gezondheidscentrum komt in plaats van een kazerne van het vreemdelingenlegioen, zoals hij de plannen voor de Lidl eerder noemde.

Jansen (CDA) stelt dat als je gaat veranderen in een bestaande wijk, dat er veel gaat veranderen voor de bewoners. Hij is blij dat ontwikkelaar Stebru en de initiatiefgroep vaak overleg hebben gevoerd. Namens het CDA is hij blij dat er 15 plekken zijn bijgekomen.  Baas (SP) deelde een compliment over de extra parkeerplekken uit, hij vond de oplossing van de wethouder creatief. Hij roept op om waterdoorlatende tegels te gebruiken bij de parkeerplaatsen en maakt zich wel zorgen over een paragraaf dat huur omgezet kan worden in koop. Hij wil hier uitleg over van de wethouder, hij vreest snelle verkoop van de huurwoningen waar een tekort aan is.

Paul van Drenth (NEZ) denkt bij de behandeling van dit plan terug aan de behandeling van de plannen in het verleden voor het huidige winkelcentrum Dorrestein. Ook hier was veel weerstand van mensen uit de buurt maar het is er uiteindelijk wel gekomen. hij denkt dat als je iets nieuws gaat toevoegen aan een buurt dan maken mensen zich zorgen over het onbekende, maar onbekend maakt onbemind. Klovert (D66) ziet en begrijpt de bezwaren van de omwonenden maar voor zijn fractie is de komst van een gezondheidscentrum, de nodige huurwoningen en een gezond winkelcentrum Dorrestein doorslaggevend voor steun van het plan. Hij heeft wel, net als de SP, vragen over de huur en verkoop.

Cock van der Spek (ChristenUnie/SGP) vergeleek het schip De Twee Gebroeders met dit plan voor gezondheidscentrum De Twee Gebroeders, in 1953 bleek het schip precies te passen in het gat van de dijk en nu past het plan in het gat van het Rabobankgebouw. Voor hem was dit goede stuurmanskunst van het college. Ook hij roept ontwikkelaar Stebru wel om te blijven samenwerken met de initiatiefgroep.

Wethouder Hordijk was blij met de brede steun voor het voorstel, voor hem staat de komst van de 15 parkeerplekken wel vast maar wil de vrijheid hebben om dit, in overleg met de omwonenden, goed in te richten. Hordijk blikt kort terug op de participatie en legt uit dat er goed overleg is geweest maar dat soms de verhouding gespannen was. Het college zal er alles aan doen om in gesprek te blijven met alle belanghebbenden. Hij stelt de SP en D66 gerust dat verkoop van de huurwoning niet zomaar kan en dat er een nieuwe planwijziging komt, iets wat veel voeten in aarde heeft. Het idee om waterdoorlatede parkeerplaatsen te gaan maken steunt Hordijk om zo hittestress te verminderen.

De gemeenteraad stemde met 27 voor en 0 tegen het voorstel. Hiermee is de weg vrij om het plan definitief te maken en de omgevingsvergunning voor de bouw aan te vragen. Wel is het mogelijk om tegen het bestemmingsplan bij de Raad van State in beroep te gaan. De Raad mag het bestemmingsplan te vernietigen.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg