8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Durft gemeenteraad knoop oude Rabobank locatie door te hakken?

Op dinsdag 19 januari staat het aangepaste bestemmingsplan De Twee Gebroeders op de agenda van de gemeenteraad van Zuidplas.

Inwoners kennen het waarschijnlijk beter als de oude Rabobank locatie aan de J.A. Beijerinckstraat in de wijk Dorrestein in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dit oude bankgebouw staat vanaf 2012 leeg en er is al veel over gesproken in de politiek. Eerst zou er een Lidl komen met toestemming van de gemeenteraad maar dat ging niet door. Daarom staat er op de agenda nu het voorstel voor een bestemmingsplan om een gezondheidscentrum genaamd “De Twee Gebroeders” met hierboven 42 woonappartementen te realiseren.  

Dit bestemmingsplan is al twee keer in de commissie Ruimte behandeld en daarom is het een gewijzigde versie met meer parkeerplaatsen. Maar gelet op de 33 zienswijzen op het plan en de laatste nieuwsbrief van de Initiatiefgroep Rabobanklocatie laat duidelijk merken dat er weerstand is tegen de plannen. Zo wordt in de nieuwsflits van 24 december zorgen geuit over het plan: `hier dreigt dan ook de historische vergissing in de lucht te hangen´.

hier dreigt dan ook de historische vergissing in de lucht te hangen

Initiatiefgroep Rabobank locatie

In deze nieuwsflits benadrukt de Initiatiefgroep wel dat zij niet pertinent tegen een plan zijn maar dat dit te massaal is :”de Initiatiefgroep is niet tégen een gezondheidscentrum met appartementen. Maar dan wel op een schaalgrootte waarbij ook omwonenden, nieuwe bewoners en winkeliers de wijk Dorrestein blijven ervaren als een prettige woon- en leefomgeving en waarbij de winkeliers verzekerd zijn van een goede bereikbaarheid van hun winkelcentrum”.

Maar ondanks inspraak in de commissie Ruimte is het plan nu naar de gemeenteraad gestuurd om er een besluit over te nemen. Hierbij komt de vraag of het plan, met meer parkeerplaatsen de steun kan graan krijgen en er na 9 jaar leegstand een knoop doorgehakt gaat worden en of ondanks de weerstand, de gemeenteraad dit besluit aandurft. Mocht de gemeenteraad instemmen, is het mogelijk dat de bewoners alsnog naar de Raad van State gaat waardoor het plan nog jaren meer vertraging kan oplopen.

Rabolocatie Dorrestein
Leegstaande pand aan de J.A. Beijerinckstraat in NIeuwerkerk aan den IJssel

Geschiedenis Rabobank locatie

2012: Rabobank sluit het filiaal aan de J.A. Beijerinckstraat in Nieuwerkerk aan den IJssel en concentreert alle activiteiten in de vestiging van aan het Raadhuisplein, Hiermee stopt tevens de activiteiten van het sociaal-cultureel centrum in het pand.

Februari 2013: Lidl start een onderzoek naar haalbaarheid van het starten van een discountsupermarkt op de locatie. Het college van B&W in Zuidplas heeft echter besloten om geen medewerking te verlenen aan de vestiging van de Lidl discountsupermarkt. De parkeeroverlast in de omgeving zou te groot worden.

Februari 2014: Bewoners van de Nieuwerkerkse wijk Dorrestein zijn geschokt door plannen voor een grote discounter op de plaats voormalige Rabobankgebouw. Een bewonersgroep is onlangs geïnformeerd over nieuwe plannen voor het leegstaande gebouw. Volgens de bewonersgroep moet er een “gigantische” discounter van meer dan 1200 vierkante meter in plaats van het voormalige bankgebouw komen. Het pand staat naast het winkelcentrum Dorrestein. De bewoners zijn bang dat de leefbaarheid van de omgeving sterk achteruitgaat omdat de winkel zes dagen in de week van 8 tot 21 uur open zal zijn. De discounter zal veel meer publiek trekken dan het aantal bezoekers dat voorheen het bankgebouw bezocht. Ook zijn de bewoners bang voor leegstand en verloedering in het huidige winkelcentrum Dorrestein.

April 2014: De twee partijen Rabobank en Lidl zijn nog in gesprek over de plannen. Dat meldde wethouder Bosman tijdens een mediabijeenkomst op dinsdag 15 april. De plannen van de supermarktketen voldoen aan de normen die ervoor zijn. Wanneer de Rabobank en Lidl eruit zijn, moet er een bestemmingsplan komen. De nieuwe gemeenteraad zal hier een oordeel over moeten vellen. Omwonenden hebben aangekondigd alles in het werk te stellen om de plannen tegen te houden.

Juli 2014: Bij de gemeente Zuidplas is nog geen bestemmingsplan in de maak om de vestiging van een Lidl in Nieuwerkerk aan den IJssel mogelijk te maken. Dat werd duidelijk tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad.

Maart 2015: Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zuidplas heeft onlangs ingestemd met een nota van uitgangspunten en eisen voor de eventuele vestiging van een Lidl Supermarkt aan de J.A. Beijerinkstraat in Nieuwerkerk aan den IJssel. In het stuk worden de uitgangspunten en eisen beschreven voor de eventuele vestiging van de supermarkt in de wijk Dorrestein. Zo mag de nieuwbouw niet hoger dan twee bouwlagen (zonder kap) bedragen. Ook zijn voorschriften opgenomen over de rooilijn, parkeerplaatsen en de inrichting van het openbaar gebied. Het is nu aan Lidl om het pakket aan eisen te vertalen in een bouwplan.

Juli 2015: De gemeenteraad stemt met grote meerderheid in met de nota van uitgangspunten voor de komst van de Lidl in nieuwbouw op plaats van het oude Rabobank gebouw. Alleen de PvdA/GroenLinks is fel tegen en bij de stemming wordt naast deze partij het ook niet gesteund door een raadslid van de ChristenUnie/SGP. De teleurstelling is groot bij de Initiatiefgroep Rabobanklocatie. De gemeenteraad maakt de weg vrij voor Lidl om het plan te gaan maken.

April 2017:  Lidl is samen met een projectontwikkelaar een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van een andere locatie voor een geplande supermarkt in Nieuwerkerk aan den IJssel. De aankondiging van het onderzoek is te lezen in een informatienota aan de gemeenteraad. Na het akkoord van de politiek moest de Lidl gaan werken aan een bestemmingsplan. Hierbij moet rekening worden gehouden met bezwaren uit de omgeving en de verkeersveiligheid. Tot eind vorig jaar is aan het plan gewerkt. In december 2016 ging de gemeente ervan uit dat op korte termijn een overeenkomst gesloten kon worden over de verkoop van gemeentelijke grond rond de Rabo locatie in Dorrestein.

September 2017: Lidl heeft plannen voor het terrein langs de Europalaan waar vroeger het transportbedrijf van de Graaff zat en nu een autowasstraat is gevestigd. Dat wordt bevestigd in de antwoorden van het college van B&W van Zuidplas op vragen van de VVD. De Lidl blijkt een grotere supermarkt te willen bouwen dan mogelijk is op de plaats van het Rabopand in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het pand is nu in bezit van Stebru nadat de verkoop van Rabobank aan Lidl mislukt is.

Januari 2018: Een uitspraak tussen Aldi en de Provincie over de komst van een discounter heeft grote gevolgen voor de situatie in Nieuwerkerk aan den IJssel.  De eerdere plannen om bijvoorbeeld de Lidl te vestigen langs de Europalaan of in het oude Formido gebouw kunnen de prullenmand in. Volgens de provincie vallen die niet onder winkelgebied dus zal toestemming, net als in Gouda, waarschijnlijk niet komen. Hiermee lijkt de enige overgebleven optie de locatie van het oude Rabobank gebouw aan de Beijerinckstraat. De Lidl heeft echter het contract met de Rabobank opgezegd.

September 2018: De plannen voor een gezondheidscentrum krijgen vorm, dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van de VVD : “Op dit moment worden benodigde onderzoeken uitgevoerd en een nieuw bestemmingsplan opgesteld om de benodigde planologische wijziging mogelijk te maken. De bouw van een Lidl op deze locatie is daarmee van de baan“. De politieke woordvoerders hebben veel positieve woorden.

Oktober 2018: Uit de Stebru plannen blijkt al snel dat er geen nieuwe parkeerplekken bij komen met het plan. Het centrum krijgt de naam De Twee Gebroeders naar het schip dat door Arie Evegroen in de dijk werd gevaren om een overstroming in 1953 bij Nieuwerkerk te voorkomen.

December 2019: Het plan voor het gezondheidscentrum de Twee Gebroeders aan de J.A. Beijerinckstraat is na 33 bezwaren deels aangepast. Hierin is veel overleg geweest met de initiatiefgroep Dorrestein die zich na 2 jaar overleg tegen het plan keerde. De omwonenden zijn teleurgesteld dat ze bij het bestemmingsplan niet zijn betrokken. Het gebouw komt in plaats van het oude Rabobank gebouw welke al 9 jaar leeg staat en een eerdere vestiging van Lidl sneuvelde.

Januari 2020: Tijdens de behandeling van het bestemmingsplan voor de nieuwbouw van het gezondheidscentrum de Twee Gebroeders aan de Beijerinckstraat in Nieuwerkerk aan den IJssel ging het vooral over het parkeren, participatie en massaliteit. Het plan wordt teruggenomen en er komen parkeertellingen.

December 2020: De parkeertellingen zijn deels niet mogelijk geweest door de coronacrisis. Desondanks komt de gemeente en Stebru met een aantal extra parkeerplaatsen. Volgens de Initiatiefgroep zijn daarvan een deel onbruikbaar. De commissieleden geven de wethouder echter groen licht om het bestemmingsplan door te sturen naar de gemeenteraad. Die moeten de knoop doorhakken of het bestemmingsplan, na aanpassingen, goedgekeurd is en of er na bijna 10 jaar de leegstand wordt aangepakt.


Waarom mag Lidl of Aldi niet zomaar een supermarkt in Zuidplas openen

Een veelgehoorde vraag bij artikelen is waarom er een discounter niet zomaar mag starten ergens in Zuidplas.  Dit komt door de regels die de provincie stelt aan de bestemmingsplannen waarbij gewone detailhandel buiten bestaande winkelgebieden niet wordt toegestaan.  De Provincie kan hierbij een gemeente, die toch het plan doorzet, ingrijpen en het plan vernietigen.  De gemeente Gouda had een soortgelijk probleem met een plan voor een Aldi. In de rechtszaak kreeg de Provincie Zuid Holland uiteindelijk gelijk. Bouwmarkten en tuincentra zijn perifere detailhandel en die mogen wel buiten de winkelgebieden.

Eenmaal heeft de Provincie niet opgelet en daarom is er een klein bestemmingsplan in Nieuwerkerk.  Waar detailhandel wel mag en heeft Aldi dit ontdekt. Hoever het is met de plannen aan de Hoofdweg is niet duidelijk maar is wel een omgevingsvergunning door de gemeente afgegeven.  Plannen voor de wasstraat aan de Europalaan of voor het Koningskwartier in Zevenhuizen gaat dus niet lukken tenzij de Provincie Zuid Holland haar beleid gaat aanpassen. Daar kan geen gemeenteraadslid iets direct aan doen.

Advertentie