8.5 C
New York
zondag 18 april 2021

Stedin: stroomproblemen opgelost in Moordrecht

Netwerkbeheerder Stedin denkt de problemen in Moordrecht te hebben opgelost door het vervangen van defecte verbindingsmoffen. Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van raadslid Verdoes (ChristenUnie/SGP) door het college van Zuidplas.

Nadat in korte tijd driemaal de stroom was uitgevallen in Moordrecht had het raadslid aan de bel getrokken. Bij de storing van 24 december betrof dit een oud type verbindingsmof die door ouderdom in combinatie met zetting gestoord raakte. De storing van 29 december betrof een nieuw type verbindingsmof waarvan achteraf is vastgesteld dat dit type mof niet voldoet. Dit nieuwe type mof wordt door Stedin niet meer toegepast.

Op 22 januari 2021 is er rondom de kerk een storing geweest in het laagspanningsnet waardoor, ten behoeve van herstel, een deel van de omgeving moest worden afgeschakeld. Hier heeft Stedin een tijdelijke stroomvoorziening gerealiseerd met een aggregaat. Ook deze storing is veroorzaakt door een defecte verbindingsmof.

Het is bekend dat verbindingsmoffen veelal de zwakke schakels vormen in elektriciteitsnetten waarbij in Moordrecht de bodemgesteldheid een extra risico op uitval met zich meebrengt.

Op de vraag wat Stedin gaat doen om het te voorkomen is het antwoord niet duidelijk. Er wordt door het college van B&W verwezen naar een investeringsnota maar die heeft het over deze regio alleen over de geplande uitbreiding van het net in Zevenhuizen maar Moordrecht staat niet in de plannen.

Op de vraag over de communicatie laat de gemeente weten dat in beginsel een taak van Stedin is. “Uitgangspunt hierin is, en blijft, dat de netbeheerder communiceert over storingen omdat zij ook het herstel coördineren. Dit verandert pas bij grootschalige incidenten of calamiteiten waarbij de veiligheidsregio de communicatietaak overneemt”.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg