8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

RES Midden-Holland kiest voor zon en ziet windenergie als laatste redmiddel

De Regionale Energie Strategie (RES) voor de regio Midden-Holland kiest voor energie van de zon. Hiervoor worden een aantal gebieden onderzocht. Met deze keuze lijkt de politieke weerstand tegen nieuwe windmolens geholpen te hebben. Voor 1 juli moeten de gemeenteraden van Zuidplas, Waddinxveen, Gouda, Bodegraven-Reeuwijk en Krimpenerwaard alsmede Provinciale Staten en de algemeen besturen van de waterschappen goedkeuring geven aan de RES 1.0

Tijdens de perspresentatie werden er door de wethouders, hoogheemraad en de provincie uitleg gegeven hoe ze dit voor elkaar krijgen. Tijdens deze presentatie was vooral de regionale aanpak die centraal stond. Alle aanwezigen denken dat deze RES vooral veel draagvlak onder inwoners én de politiek zal krijgen. Waar precies de zonne-energie straks wordt opgehaald moet uit het onderzoek verder blijven. In de RES van regio Midden-Holland, is de doelstelling het jaarlijks opwekken van 0,435 Terawattuur (TWh) schone elektriciteit vanaf 2030. Met zonnepanelen is daar ongeveer 544 ha aan ruimte nodig, wat gelijk is aan meer dan duizend voetbalvelden.

Het dubbel ruimtegebruik zoals op parkeerplaatsen, langs geluidsschermen en op daken van de vele distributiecentra en bedrijven kan worden aangevuld met zonneweiden en hiermee vermoed de regio de regionale opgave te halen. In de gemeenteraad van Zuidplas heeft raadslid Meppelink (CDA) vaak voor dit dubbel ruimtegebruik gepleit en hier is nu gehoor aangegeven.

De VVD zit op het proces van de RES en gemeenteraadslid Annika van Gerwen geeft haar eerste reactie: “We hebben kennisgenomen van de publicatie van de RES 1.0. Ons college heeft hard gewerkt om de kaders van de raad te verwerken. Zo gaat men vooralsnog uit van energieopwekking zónder windmolens. Uiteraard zijn wij daar blij mee en is dat ook een compliment waard.
Maar met deze RES is de kans is wel heel groot dat er in Zuidplas meerdere grote zonneparken komen. Ook als dat tijdelijk op ‘transitielandschappen’ of ‘pauzelandschappen’ is, is dat wat ons betreft de laatste optie: pas als het echt nodig is. De realiteit haalt ons in; zoals eerder aangegeven zien we dat de opgave tot 2030 al nagenoeg is ingevuld. Wij blijven ons daarom verzetten tegen de verrommeling van ons buiten gebied door het plaatsen van zonneparken. Het is gewoonweg niet nodig, zeker niet op dit moment. En zoals eerder al vermeld: elke regio zijn eigen Opgave maakt dat het grote beeld vertroebelt
”. Van Gerwen gaf al eerder aan dat het klimaatakkoord dekkend is en dat de haast met de RES voor haar en haar fractie overbodig is.

Willem-Jan Verdoes geeft ook een reactie; “ChristenUnie/SGP Zuidplas staat voor een realistische energietransitie. Af van fossiele brandstoffen vinden wij een goed uitgangspunt. Dit vindt ChristenUnie/SGP ook passen bij goed rentmeesterschap.
De RES 1.0 heeft gevolgen voor de inrichting van ons landschap en om die reden is ChristenUnie/SGP alert. We moeten zuinig omgaan met de schaarse ruimte in Zuidplas. Zo heeft ChristenUnie/SGP betoogt dat er geen windmolens bij moeten komen zoals is afgesproken in het coalitieakkoord. Die koers zien we terug in de RES 1.0. Eerst moet maximaal worden ingezet op zonnepanelen op daken. Pas daarna willen we verder kijken naar andere mogelijkheden. Wat een uitzondering hierop is, betreft het combineren van bijvoorbeeld zonnepanelen en andere opgaven. Of zonnevelden ruimtelijk ingepast op gronden waar niks ander mee gedaan kan worden
”.

In de gemeenteraad van Zuidplas waren de coalitiepartijen mordicus tegen windenergie en daarmee liet wethouder Verbeek zich tijdens de persconferentie voorzichtig uit. In Waddinxveen staat men ook niet te springen maar is men, aldus wethouder Leferink, niet zo fel tegen omdat er al langs de A12 een aantal windturbines staan.

Mocht de ambitie van zonne-energie niet gehaald worden kan Midden-Holland kiezen voor nieuwe windturbines. In de RES worden de A12 en de N11 als potientiele locaties maar dat wordt pas onderzocht als zonne-energie niet voldoende blijkt. Naast Zon en Wind wordt er onderzoek gedaan naar alternatieven zoals Warmte en met aquathermiek in bijvoorbeeld een afvalwaterzuideringsinstallatie. Hoogheemraad van Zoelen was hier erg enthousiast over tijdens de presentatie.

Wethouder Verbeek van Zuidplas benadrukte dat de bouw van het vijfde dorp koppelkansen kan bieden met de ambities uit het RES.

Advertentie