8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Provincie, Waddinxveen en Zuidplas onderzoeken mogelijk vervuilde grond Moordrechtboog

De gemeenten Waddinxveen en Zuidplas (beiden als bevoegd gezag) en de Provincie Zuid-Holland (wegeigenaar) hebben met de OmgevingsDienst Midden Holland (ODMH) een onderzoek laten starten door extern bedrijf of er onder de Moordrechtboog vervuilde grond is gebruikt. Gouwe IJssel Nieuws heeft hier eerder al aandacht aan besteed.

In een informatienota aan de gemeenteraad van Zuidplas laat het college van B&W weten dat het niet duidelijk is waar de grond mogelijk is gebruikt. Volgens een uitzending van Eenvandaag bleek dat er Thermisch Gereinigde Grond (TTG) is toepast en dat dit proces van reinigen van grond onder hoge temperaturen de vervuilde grond mogelijk niet altijd heeft gewerkt.

Paar weken geleden werd de gemeenteraad van Waddinxveen al geïnformeerd en nu ook de gemeenteraad van Zuidplas. Volgens de informatienota is het moeilijk te traceren waar de grond is gebruikt in welke gemeente :”Er is nog niet onderzocht of er vervuilde TGG is toegepast in het Zuidplas gedeelte van de Moordrechtboog, het Waddinxveense deel of in allebei de gemeenten. In totaal is ca. 200.000 ton van deze grond ‘ergens’ toegepast bij de aanleg van de Moordrechtboog. In het werk zouden Provincie Zuid Holland en aannemer in theorie moeten hebben bijgehouden waar elke afzonderlijke partij grond precies is toegepast. De praktijk is echter soms weerbarstig“.

Ook op andere plekken in Nederland loopt inmiddels een strafrechtelijke onderzoek naar de leverancier ATM uit Moerdijk. Inmiddels is er een strafrechtelijk onderzoek aangekondigd naar ATM. Ook lopen er onderzoeken naar de betreffende aannemers, certificerende instellingen en dergelijke in het kader van de keten van verantwoordelijkheid (wet Ketenaansprakelijkheid). ATM leverde ook de grond voor de Maximabrug in Alphen aan den Rijn.

De raadsleden krijgen als uitleg dat “Reststoffen die na het reinigingsproces achterblijven in de grond zouden volledig inert moeten zijn en niet mogen uitlogen” over het reinigingsproces. Na raadplegen van een specialist blijkt dit dat als stoffen niet of nauwelijke reageren inert genoemd kan worden. Uitlogen is een proces waarbij mineralen uit een vaste stof worden ontrokken door middel van een vloeistof. Met andere woorden, de stoffen die er nog in zouden zitten mogen niet niet in het grondwater terecht komen.

Rond de Moordrechtboog komt later het Willem I bos en het nieuwe industriegebied Doelwijk II als de plannen van het Vijfde Dorp doorgaan. Wethouder Kortleven van Waddinxveen heeft bekend gemaakt dat er geen TGG is gebruikt onder de nieuwe Vredenburchlaan.

Advertentie