8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Raad Zuidplas stevent af op record aantal schriftelijke vragen

De gemeenteraad van Zuidplas heeft in het eerste gedeelte van 2021 al evenveel vragen op het college van B&W afgevuurd dan in heel 2020. In het raadsinformatiesysteem zijn nu 60 schriftelijke vragen vastgelegd door de griffie. Alleen in 2019 stond de teller hoger maar dat was over een heel jaar.

Het stellen van schriftelijke vragen is een van de middelen die gemeenteraadsleden hebben om meer informatie te krijgen. Vaak is een artikel van bijvoorbeeld deze nieuwssite, krantenartikel of een melding van groep bewoners oorzaak dat raadsleden dit middel gaan gebruiken. Deze vragen moeten binnen 30 kalenderdagen worden beantwoord en bij onduidelijke beantwoording, kan het gemeenteraadslid kiezen het te laten agenderen voor de gemeenteraad.

Er is geen limiet aan het aantal schriftelijke vragen per fractie maar worden door de ambtelijke organisatie gezien als extra werk omdat de beantwoording een formele zaak is en de antwoorden eerst door het college van B&W goedgekeurd moeten worden. Hiermee wordt een ambtenaar van zijn dagelijkse werk afgehaald.

PvdA/Groenlinks en de VVD zijn de grootste vragenstellers in de gemeenteraad van Zuidplas als respectievelijk grootste oppositie als coalitiepartij. In de eerste helft van dit jaar stelde de partij al 23 keer vragen, vaak over extra informatie. De VVD stelde 17 vragen. Al jaren zijn dit de meeste actieve vragenstellers, alleen de SP komt er nog in de buurt. Opvallend is dat vooral deze collegeperiode beide partijen zoveel vragen stellen. Gemiddeld worden er 7 vragen per jaar per fractie gesteld. NEZ is de enige partij die het middel niet gebruikt, de laatste vragen dateren uit 2016.

De grootste vragensteller PvdA/GroenLinks laat bij Martin Damen weten “Het oplopende aantal schriftelijke vragen weerspiegelt de broosheid van de samenwerking tussen college- en oppositiepartijen. Wij als fractie PvdA/GroenLinks voelen ons en met ons inwoners van Zuidplas, in toenemende mate onvoldoende gehoord in het politieke debat. We zijn als fractie politiek zeer actief zowel in als buiten de gemeenteraad, we kiezen er bewust voor om op alle agenda onderwerpen een actieve bijdrage te leveren“. Hij geeft in een opinie artikel hier meer uitleg over.

Ferry van Wijnen van de VVD denkt dat het mede komt doordat er grote onderwerpen aan de orde zijn als de RES en het Middengebied. Maar volgens hem komt het hoge aantal vragen ook door de jeugdzorg, WMO, de stichting ZO! en de voorliggende bezuinigingstaakstelling, wat bij zijn VVD veel aandacht vraagt. “Als grootste partij van Zuidplas zijn en blijven we zo politiek betrokken en alert op de inhoud. Het bereid ons voor op het politieke debat, waar wij altijd staan voor de belangen van onze inwoners en ondernemers!” aldus van Wijnen

Het zou mooi zijn als je naast deze kwantitatieve cijfers ook de kwalitatieve gegevens zou hebben…dan zie je ook wat voor onzinnige vragen er worden gesteld.

Frans Klovert – D66

D66 zit onder het gemiddelde qua aantal vragen per fractie en Fractievoorzitter Frans Klovert steekt zijn verbazing over het aantal en het doel van de vragen niet onder stoelen of banken “Het is opvallend hoeveel vragen de VVD stelt aan een college waar ze zelf twee wethouders in hebben zitten. Het zou mooi zijn als je naast deze kwantitatieve cijfers ook de kwalitatieve gegevens zou hebben…dan zie je ook wat voor onzinnige vragen er worden gesteld. Niemand realiseert zich hoeveel werk dit betekent voor de ambtelijke organisatie. Daarnaast wordt er nauwelijks iets gedaan met de antwoorden. Er wordt niet doorgepakt of vervolg aan gegeven. Dit alles is niet in belang van de inwoners etc. Wij gaan er daarom zorgvuldig mee om en zetten het alleen in als we vinden dat het echt de enige juiste manier of het juiste middel is”. Klovert vreest met de aankomende verkiezingen nog meer vragen “Partijen die tot nu toe nauwelijks iets hebben bijgedragen in commissie- en raadsvergaderingen, zien het stellen van schriftelijke vragen als het middel om aan de buitenwereld te laten zien hoe actief ze zijn. Beetje jammer!“.

Advertentie