8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Zuidplas over 4 jaar: “dorpen over 4 jaar kleine steden?”

In de politiek wordt vaak gesproken over het dorps houden van de dorpen van Zuidplas. Uit de inzendingen van vragen van inwoners blijkt dat dit punt ook leeft onder de inwoners van Zuidplas.

Omdat geen enkele partij plannen heeft om de bestaande dorpen in kleine stadjes te laten veranderen is aan alle partijen gevraagd hoe ze dit doembeeld juist willen voorkomen. Veel partijen hebben het over flats en aantal woonlagen in reactie op de gestelde vraag.

Hieronder leest u de volledige antwoorden van de partijen op de vraag: “Hoe voorkomt u dat de dorpen over 4 jaar zijn veranderd in kleine stadjes met hoge flats?”

De ChristenUnie/SGP koestert het dorpse karakter van Zuidplas. We willen dus niet dat de dorpen veranderen kleine stadjes. Soms zullen we kiezen voor hogere bebouwing. Met hogere bebouwing bedoelen we gebouwen die in de regel maximaal 6 bouwlagen hoog zijn. Dit omdat we het belangrijk vinden dat er betaalbare woningen worden gebouwd voor alle doelgroepen. Die hogere bebouwing moet dan wel goed passen in de omgeving, en dus geen afbreuk doen aan het dorpse karakter.

Door speels te bouwen met doorkijkjes en verschillende vormen. Er komen geen flats, maar kleinschalige appartementen zijn nodig om aan de woningbehoefte te voldoen. Het Vijfde Dorp gaat helpen om de andere dorpen ‘dorps’ te houden.

De bestaande woningbouw is kenmerkend voor de dorpse cultuur van onze gemeente. Woonbehoeften veranderen en daar spelen we op in, maar wel in een dorpse sfeer. We bouwen naar behoefte diverse typen duurzame woningen, zodat iedereen zich in Zuidplas thuis kan voelen.D66 gaat dus bij woningbouw voor maatwerk. Zo blijft ook bij gestapelde bouw de dorpse sfeer behouden. Het precieze aantal bouwlagen is afhankelijk van de omgeving maar meer dan zes lagen moet een uitzondering zijn, en geen gewoonte worden.

Wij krijgen geen hoge flats zoals in Ommoord of Nesselande, gelukkig maar, want wij streven niet naar een Manhattan aan de IJssel. Tegelijkertijd hebben we te maken hebben met een enorm woningtekort en willen wij graag betaalbare woningen realiseren voor onze jongeren en ouderen. Daarom zullen we er niet aan ontkomen om op een beperkt aantal plaatsen wat hoger te gaan bouwen.

CDA Zuidplas heeft niet voor niets ‘Dorps wonen’ al jaren als uitgangspunt. De dorpse gemoedelijke karakters willen wij koesteren en beschermen. Hoogbouw van meer dan 5 lagen past daar vaak niet bij. Alleen op plekken waar het echt niet ten koste gaat van het dorpse karakter kan het toegestaan worden, omdat het wel kan helpen om meer betaalbare woningen beschikbaar te maken.

Door per dorp grenzen te stellen aan de bouwhoogte. Waar in het ene dorp aan de rand best wat hoger gebouwd kan worden, moeten we dat in een ander dorp en in de kernen juist niet willen. De SP is van mening dat we hoogbouw toe moeten voegen daar waar al hoogbouw is.

Goed inregelen bij de op handen zijnde Omgevingswet. Daarnaast is NEZ voor verdorpelijking, niet verstedelijking.

Dit artikel maakt onderdeel uit van de serie “Hoe ziet Zuidplas er over 4 jaar uit?”. Deze vraag stelde Gouwe IJssel Nieuws eerder aan haar lezers. De vragen die zijn ingestuurd zijn door de redactie van deze website samengevoegd tot een aantal vragen. De vragen zijn voorgelegd aan alle politieke partijen die in Zuidplas meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. VVD, Christenunie/SGP, CDA, PvdA/GroenLinks, Nieuw Elan Zuidplas, SP en D66 hebben de vragen die inwoners gesteld hebben van een antwoord voorzien.

Advertentie