8.5 C
New York
dinsdag 16 augustus 2022

Live: Volg hier alles rondom de verkiezingen

Op woensdag 16 maart waren de verkiezingen voor de gemeenteraad. In dit live-blog brachten wij nieuws rondom deze verkiezingsdag zoals opkomstpercentages. Na het sluiten van de stembussen plaatsten wij hier updates zoals getelde stembureaus en voorlopige uitslagen. Op Gouwe IJssel Nieuws – Startpagina | Facebook streamden wij live de tussentijdse uitslagen.


01:00 uur: Partijen reageren op de uitslag

Gouwe IJssel Nieuws heeft direct na de verkiezingsuitslag een ronde gemaakt langs alle partijen voor een eerste reactie:

Hiermee sluiten wij dit live-blog. Namens de redactie van Gouwe IJssel Nieuws bedankt voor uw interesse in deze uitslagenavond.

00:40 uur: D66 en NEZ grote winnaars. ChristenUnie/SGP grootste partij

Bij de gemeenteraadsverkiezing in Zuidplas hebben D66 en de lokale partij Nieuw Elan Zuidplas de grootste winst behaald. Beide partijen groeien van 2 naar 4 zetels. De ChristenUnie/SGP is met 6 zetels de grootste partij in Zuidplas. Door de groei van het inwonertal groeit ook de gemeenteraad na de verkiezing van 27 naar 29 zetels. De VVD en CDA zijn de verliezers. Ondanks de groei van de gemeenteraad verliezen de partijen beiden een zetel. Bij de vorige verkiezingen was de VVD nog de grootste partij. De liberalen zijn nu ingehaald door de ChristenUnie/SGP. Dat is voor het eerst sinds het ontstaan van Zuidplas in 2010.

00:40 uur: Alle stemmen zijn binnen

00:20 uur: Het is nog wachten op de uitslagen van één stembureau

00:15 uur: De resultaten van slechts twee Nieuwerkerkse stembureaus moeten nog binnenkomen.

23:30 uur: Tweede experimentele prognose uitslag

Gouwe IJssel Nieuws heeft op basis van de uitslagen van 2018 een prognose gemaakt op basis van 90% van de stembureaus en 80% van de stemmen. Daarin zit nog steeds een behoorlijke onzekerheid.

23:30 uur: Eerste experimentele prognose uitslag

Gouwe IJssel Nieuws heeft op basis van de uitslagen van 2018 een prognose gemaakt op basis van de stemmen van 50% van de stembureaus en van welke stembureaus deze komen. Daarin zit nog steeds een behoorlijke onzekerheid. Wel lijkt er een trend dat de VVD het minder doet dan verwacht en NEZ en D66 de grote winnaars zijn. Er moeten echter nog een aantal traditionele VVD-stembureaus binnenkomen, met name in Nieuwerkerk en Zevenhuizen. Dan zou de VVD toch weer wat op kunnen krabbelen.

23:00 uur: Tussenstand Zuidplas: 50% van de stembureaus

Inmiddels is 50% van de stembureaus in Zuidplas binnen. Opvallend is dat de groei van NEZ door lijkt te zetten. Ook D66 groeit stevig.

22:30 uur: Eerste uitslagen Zuidplas: Winst voor NEZ

De eerste uitslagen van Zuidplas zijn binnen. Het gaat om 26,7% van de stemmen. Opvallend in de eerste uitslagen is dat NEZ relatief hoog scoort ten opzichte van 2018. Het is de vraag in hoeverre dit een goed beeld geeft van de einduitslag.

22:20 uur: Benno de Ruiter (CDA): Lage opkomst. Dat moet beter in 2026

21:55 uur: Eerste uitslagen verwacht om 22:30

De opkomst in Zuidplas is 50,7%. Om half elf worden de uitslagen verwacht. Dat zullen met name de stemmen zijn die op maandag en dinsdag zijn uitgebracht.

De opkomst in Zuidplas is 50,7%. Om half elf worden de uitslagen verwacht. Dat zullen met name de stemmen zijn die op maandag en dinsdag zijn uitgebracht.

21:30 uur: Het tellen van de stemmen is begonnen

21:00 uur: Stembureaus gesloten, opkomst circa 50%

De stembureaus zijn gesloten. Het tellen, en het grote wachten, gaat beginnen. Ongeveer de helft van de inwoners (50%) is gaan stemmen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was de opkomst 57,7%.

18:45 uur: Opkomst in Zuidplas lager in vergelijking tot 2018

De voorlopige opkomst in Zuidplas is lager in vergelijking tot de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Om 18:00 uur had 38,2 procent van de inwoners die mogen stemmen een stem uitgebracht in één van de stembureaus. In 2018 was dit 40,75 procent. Inwoners kunnen nog tot 21:00 uur een stem uitbrengen op één van de acht partijen die meedoen in Zuidplas.

Na 21:00 uur doet Gouwe IJssel Nieuws live verslag van de uitslagenavond in Zuidplas. De redactie zal op dit live-blog updates plaatsen maar ook op Facebook live in gesprek gaan met zenuwachtige kandidaat-raadsleden. Ook brengen we via Facebook live verschillende uitslag-momenten. Via onze andere social-media kanalen zoals Instagram en Twitter houden we onze volgers uiteraard ook op de hoogte.

17:00 uur: Rustig bij stembureau in het gemeentehuis in Nieuwerkerk

15:45 uur: Opkomst 14:00 uur hoger dan in 2018

Opkomst 26,2 procent in de gemeente Zuidplas om 14:00 uur. Dat is hoger dan bij de verkiezingen in 2018, toen was het 22,3%.

14:30 uur: Rij bij stembureau en vertrokken kandidaat-raadslid wil toch in gemeenteraad

Bij het inloop-stembureau bij winkelcentrum Dorrestein in Nieuwerkerk stond iets voor half 3 een rij voor het stembureau. Ook kwam zojuist naar buiten dat een kandidaat-raadslid voor PvdA-Groenlinks toch zitting wil nemen in de gemeenteraad. Eerder gaf het kandidaat raadslid aan dat zij zou vertrekken uit de lokale politiek.

14:00 uur: Burgemeester Weber maakt ronde langs stembureaus

Burgemeester Weber maakt samen met de gemeentesecretaris een ronde langs een aantal stembureaus. Weber bezocht zojuist het stembureau in dorpshuis Swanla in Zevenhuizen. Dit stembureau is extra speciaal omdat hier een doventolk aanwezig is. De burgemeester bracht zelf ook zijn stem uit in het dorpshuis. Daarna bracht hij een bezoek aan het drive-in stembureau en het stembureau in het Leontienhuis in Zevenhuizen.

11:00 uur: Eerste opkomstcijfers bekend

Om 10:00 uur zijn de eerste opkomstcijfers bekend gemaakt. De afgelopen dagen stond dat op 13% in Zuidplas. Waddinxveen liep achter bij Zuidplas maar start nu een inhaalrace.

11:00 uur: Prima stemweer

Het is prima stemweer volgens weerman Leen de Koning: vandaag zijn er zonnige perioden, maar in de loop van de dag krijgen we ook met wolkenvelden te maken en ook met Sahara stof, dat de zon kan gaan afschermen. De wind is matig van kracht en komt uit het zuidoosten. De maximum temperatuur schommelt rond de 15 graden.

Advertentie