8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Hoogheemraadschap zoekt nieuwe, enthousiaste bestuursleden

Vraagt u zich wel eens af wie er over het water in uw omgeving gaat en hoe die besluiten worden genomen? Of wilt u iets voor elkaar krijgen in uw waterschap, maar weet u niet hoe?

Op 20 april 2022 start aan de Maasboulevard in Rotterdam de cursus Actief voor het waterschap. De cursus is bedoeld voor iedereen die serieuze interesse heeft om bestuurslid van het waterschap te worden.

Een lid van het algemeen bestuur van het waterschap is te vergelijken met een lid van de gemeenteraad, maar toch anders. De bestuursleden worden gekozen als lid van een politieke organisatie of als vertegenwoordiger van bedrijven, eigenaars van onbebouwde grond of natuurterreinen.

De waterschapsverkiezingen zijn in maart 2023. Wilt u zich kandidaat stellen dan is dit dé kans om te kijken of het iets voor u is. Meedoen is gratis, maar niet vrijblijvend. Aanmelden kan via https://www.schielandendekrimpenerwaard.nl/over-ons/actief-voor-het-waterschap/.

Wat leert u?

Wat doet het waterschap? Welke plek heeft het waterschap in het bestuur van Nederland? Hoe werkt de besluitvorming en wat doet een bestuurslid van het waterschap?

Op deze vragen – en meer! – krijgen deelnemers in de cursus antwoord. Ook zijn er ontmoetingen met de dijkgraaf en bestuursleden van het waterschap. Zo krijgen deelnemers ervaring uit de praktijk, inschatting van de benodigde tijd en inzet mee en trainen ze al nuttige vaardigheden.

Pro­gram­ma

De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten die elk een hele avond duren:


Bijeenkomst 1: Introductie en kennismaking – 20 april 2022

  • Ontvangst door de dijkgraaf
  • Hoe werkt het waterschap en waar werkt het waterschap aan?
  • Gesprek met een aantal leden van het algemeen bestuur van het waterschap


Bijeenkomst 2: Politiek en besluitvorming – 28 april 2022

  • Verkiezingen, politieke partijen en geborgde fracties
  • De besluitvorming binnen een waterschap
  • Vaktaal van het waterschap

Bijeenkomst 3: Het algemeen bestuur – 11 mei 2022

  • Taken en rollen van het algemeen bestuur
  • De instrumenten van een algemeen bestuurslid
  • Speeddaten met algemeen bestuursleden
  • Financiën van het waterschap

Tot slot is het mogelijk om na de cursus een vergadering bij te wonen van het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Daarover vertellen wij u meer tijdens de cursus.

Aan­mel­den

Bent u geïnteresseerd in deelname aan deze cursus? Dan kunt u zich aanmelden door het formulier op https://www.schielandendekrimpenerwaard.nl/over-ons/actief-voor-het-waterschap/ in te vullen. Een voorwaarde is dat u inwoner bent van het gebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en in maart 2023 minstens achttien jaar bent. Er is plek voor maximaal 30 deelnemers en vol=vol. Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Jeroen Louis door een e-mail te sturen naar j.louis@hhsk.nl of te bellen naar 06 11 36 85 20.

Meer in­for­ma­tie

De cursus wordt verzorgd door ProDemos. Kijk voor meer informatie over de cursus Actief voor het waterschap op: Cursus Actief voor het waterschap – ProDemos.

Advertentie