8.5 C
New York
zondag 19 mei 2024

Steenovens Hitland organiseert ‘tussen kunst en kitsch’ voor IJsselsteenregio

De stichting Steenovens Klein Hitland organiseert zaterdag 11 juni de publieksdag archeologie. Zij wil voorwerpen en verhalen boven tafel krijgen uit de regio waar ijsselsteen werd gebakken. Iedereen is welkom in de sfeervolle turfschuur. De schuur wordt binnenkort ingericht als bezoekerscentrum.

Oude voorwerpen en verhalen

“Regelmatig horen we van mensen dat ze thuis oude foto’s of voorwerpen hebben die afkomstig zijn van de steenplaatsen”, vertelt Marie José Schrage van de Steenovens. “Deze spullen en verhalen zijn voor ons erg waardevol. Ze geven ons inzicht in het verleden”. De voorwerpen hoeven niet per sé te maken te hebben met de steenindustrie. Ook persoonlijke voorwerpen van de vroegere bewoners van de steenplaatsen vertellen een verhaal. De organisatoren hopen daarom dat veel mensen zich melden met hun spullen of oude foto’s. “Als het mag zullen we de verhalen opschrijven en de voorwerpen fotograferen voor ons archief, zodat we het later kunnen gebruiken voor tentoonstellingen in ons nieuwe bezoekerscentrum”, aldus Schrage. 

Kunst & Kitsch

Om er een leuke happening van te maken, gieten ze de ‘vondsten & verhalen’ in het vat van het bekende programma Kunst & Kitsch. Belangstellenden die geen spullen inbrengen zijn ook van harte welkom als publiek. De door de wol geverfde antiquair Peter Sluisman uit de Krimpenerwaard start met een lezing over antiek en vertelt over de ingebrachte voorwerpen. Hoewel hij de kans klein acht, hoopt hij dat er voorwerpen van waarde boven water zullen komen. “Maar het meest boeiend zijn de verhalen achter de voorwerpen”. Ook Paul in het Veld van de Stichting Archeologie Krimpenerwaard is aanwezig. Hij geeft een toelichting over voorwerpen die uit de grond komen. “Aan de hand van bijvoorbeeld munten en bouwmaterialen kunnen we dateren in welke periode er activiteiten plaatsvonden”.


Gevonden voorwerpen

Ook enkele nazaten van de familie Mijnlieff zullen aanwezig zijn. Deze familie zwaaide eeuwenlang de scepter op de steenplaatsen. Door tips van nazaten van de steenbakkers en werknemers is een deel van de inboedel  uit de villa van de eigenaars getraceerd. Peter Sluisman heeft er foto’s van. Hij geeft daar een toelichting over.

Steenovens zijn hot! 

Op 21 mei gaf Rob Stolk een presentatie over de historie in de turfschuur. De grote belangstelling die daarvoor was, laat zien dat er steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in de verdwenen baksteenindustrie langs de Hollandsche IJssel. Deze speelde 500 jaar lang een belangrijke rol in de ontwikkeling van Holland.

Aanmelden en info

De toegang is gratis. Plaats van handeling: linker turfschuur Klein Hitland, Nieuwerkerk aan den IJssel. Aanvang lezing 11.00 uur, aanvang Vondsten & Verhalen 12.00 uur. De inloop is vanaf 10.30 uur. Aanmelden voor bezoekers of mensen met voorwerpen kan via www.steenplaatsen.nl/aanmelden

Advertentie