8.5 C
New York
zondag 28 april 2024

Tijdelijke terugkeer naar oude Rehobothschool Moerkapelle als optie voor noodlokaal

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 5 juli bleek dat het behouden van het geplaatste noodlokaal voor de deur van de Rehobothschool in Moerkapelle geen optie is en dat de kans op een vergunning erg klein wordt geacht. Dit komt door een twintigtal zienswijzen op de omgevingsvergunning.

Na een noodkreet van het schoolbestuur aan de gemeente had raadslid Damen (PvdA/GroenLinks) dit via een interpellatie op de agende gezet. Hij wilde echter vooral zoeken naar een oplossing. Gaandeweg het debat in de gemeenteraad bleek dat sommige zaken toch anders lagen dan door het schoolbestuur had vermeld in de noodkreet maar er tevens sprake was van afwijkende communicatie.

In december 2021 is er door de ODMH een omgevingsvergunning afgegeven voor een noodlokaal op het schoolplein met daarin opgenomen een onherroepelijke verplichting voor een vergunning over de brandveiligheid. Het plaatsen van dit noodlokaal was een keuze van de Rehobothschool. Wethouder Schuurman (handhaving) legde de procedure uit en stelde dat het lokaal nooit in gebruik genomen had mogen worden. Omdat dit wel was gebeurd, is de omgevingsdienst ODMH gestat met handhaven naar de gemeente en school.

Volgens Schuurman duurt zo’n proces van een brandvergunning 26 weken en is dit proces niet te versnellen. Volgens hem was bijvoorbeeld de Brandweer nog niet wezen kijken. Omdat er zoveel bezwaren waren tegen de omgevingsvergunning is er gekeken naar een alternatieve oplossing bij de sportvelden van v.v. Moerkapelle. Toen bleek dat de voetbalvereniging hier aan mee wilde werken, heeft Zuidplas heeft het vergunningsproces opgeschort alsmede ook de hoorzitting met de indieners van de zienswijze door de bezwarencommissie. Hij ging er vanuit dat dit bij het schoolbestuur bekend was. Gaandeweg de raadsvergadering bleek dat dit mogelijk toch niet het geval was.

Uit de noodkreet van het schoolbestuur bleek dat men in juni nog aanpassingen had gemaakt na de bevingen van de ODMH. Hiervan was ook gelijk een bericht aan de ODMH opgestuurd. Volgens het bestuur was echter communicatie met de ODMH zeer slecht, iets wat Schuurman gaat oppakken met de omgevingsdienst. Vooral raadslid Damen (PvdA/GroenLinks), de aanvrager van de interpellatie, was ontstemd over de gang van zaken en de communicatie. Hij wilde een snelle oplossing nu er nog 8 weken zijn tot het begin van het nieuwe schooljaar.

Van Wijnen (VVD) vroeg zich af of de bezwaarcommissie niet binnen een week aan de gang kon gaan om de eerste omgevingsvergunning te versnellen. Wethouder Schuurman vond dat niet realistisch omdat de bezwaarcommissie haar eigen termijnen en tijdpad kiest en dat het nu met de schoolvakanties in aantocht moeilijk in te plannen is. Schuurman vreest ook dat enkele bezwaren mogelijk gehonoreerd gaan worden.

Wethouder Zijlstra (Onderwijs) vreest dat het noodgebouw een no-go is en dat er alle pijlen moet gezet worden op een nieuwe locatie bij de sportvelden. Mocht men doorgaan met de oude locaties vreest hij een lange rechtsgang met mogelijk een voorlopige voorziening. Met het plan voor de nieuwe locatie moet er wel weer een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Voor Zijlstra is het belangrijk dat dit zal gebeuren met behoud de democratische bezwaarprocedure maar beloofde dat alles wat versneld kan worden. met stoom en kokend water zal worden gedaan. Naast de aanvraag kost het neerzetten van de unit tijd. Er moeten voorzieningen worden aangelegd zoals electriciteit en riolering en de aanbesteding van de aanschaf van het noodlokaal kan enige tijd vergen.

Zijlstra benadrukte dat het gebouw door het schoolbestuur was neergezet omdat in de huidige verordening er geen recht was op extra vierkante meters. Daarom heeft de school dit zelf betaald en is daarom ook de aanvrager van de vergunningen. Volgens Zijlsra is het volgens het fingerende beleid op papier straks nodig voor 9 kinderen. Damen vreesde dat het probleem nu blijft liggen, “ik voel me hier ongemakkelijk bij. ik ben geen pleitbezorger om regels overboord te gooien maar er moet wel een oplossing komen”. Hij vond dat wethouder Zijlstra te ver ging om alleen naar die negen kinderen te kijken.

Wethouder Zijlstra kwam met een terugvaloptie, door het oude, nu leegstaande pand, van de Rehoboth te gaan gebruikten totdat de noodlokatie klaar is. Dit mag van het bestemmingsplan en moet alleen worden bekeken of de brandvergunning nog in orde is en of belangrijke zaken zoals sanitair nog werken. Damen zag dit niet zo zitten door de antikraak bewoning van het pand maar Zijlstra noemde dit juist een oppas op het gebouw.

De beiden wethouders gaan op korte termijn met de schoolbestuurders in gesprek en willen inzetten op meerdere sporen om zowel naar de locatie bij de sportvelden als het oude schoolgebouw te bekijken. Uit het debat bleek wel dat een oplossing bij het begin van het nieuwe schooljaar onmogelijk is en de Rehobothschool dus wederom krap zal zitten in haar lokalen. In 2024 zal uitbreiding van de Keijzerschool en de Rehoboth tegenover de huidige Brede school worden opgeleverd.

Advertentie