8.5 C
New York
zondag 3 maart 2024

Ontkennende Audi-rijder toch echt schuldig aan ernstig ongeval op A20

De veroorzaker van een ernstig ongeval op de A20 bij Nieuwerkerk aan den IJssel heeft bij de hoogste rechter in het land ongelijk gekregen. De advocaat van de man was in cassatie gegaan tegen een uitspraak in hoger beroep. Bij deze uitspraak is de bestuurder van een Audi A5 veroordeeld vanwege het veroorzaken van een gevaarlijke situatie. Hierdoor is het ernstige ongeval ontstaan. De rechter veegde de bezwaren tegen de veroordeling van tafel.

Bij het ongeval op een zaterdag in augustus 2017 is de bestuurder van een Nissan zeer ernstig gewond geraakt. Het ongeval ontstond toen de Audi-rijder met een volledig kapot gereden achterband op de linkerbaan van de A20 tot stilstand was gekomen. Het slachtoffer kon de Audi niet meer ontwijken en klapte achterop. Uit een uitgebreid onderzoek van de politie en het NFI is gebleken dat de veroorzaker al meer dan een half uur daarvoor waarschuwingen kreeg over de lekke band. De bestuurder heeft deze genegeerd en is gewoon doorgereden. De man was onderweg om bij zijn bedrijf sta-tafels te halen.

In hoger beroep had het hof bepaald dat de bestuurder gevaar had veroorzaakt door op de linkerbaan door te blijven rijden. Uit onderzoek is gebleken dat de Audi A5-bestuurder meer dan een half uur voor het ongeval met een geluidssignaal en knipperende lampjes was gewaarschuwd. Doordat de man is blijven doorrijden op de linkerbaan heeft hij artikel 5 van de wegenverkeerswet overtreden. Het minste wat hij had kunnen doen is naar de rechterrijstrook gaan en langzamer gaan rijden, aldus de rechter.

De politie en het NFI hebben in de jaren na het ongeval meerdere keren onderzoek gedaan. Hierbij is zelfs een reconstructie uitgevoerd met een vergelijkbaar voertuig met zelfde software-versies als de auto die bij het ongeval betrokken was. Hieruit is gebleken dat de man langdurig en duidelijk is gewaarschuwd en nog 21 kilometer is doorgereden na de eerste waarschuwing. De rechter van de Hoge Raad zag bij een zitting in november dan ook geen enkele reden om de eerdere uitspraak te vernietigen. De veroordeling tot een werkstraf van 40 uur of een gevangenisstraf van 20 dagen is dan ook blijven staan. De rechtbank heeft de uitspraak uit november vorig jaar op dinsdag 10 januari 2023 gepubliceerd.

Advertentie