8.5 C
New York
donderdag 28 maart 2024

Nieuwerkerks Hertenkamp in gevaar door uitsterfvoorstel minister Adema

Minister Adema (ChristenUnie) heeft vandaag aan de Tweede Kamercommissie Landbouw laten weten dat er vanaf 2024 geen herten meer mogen worden gefokt of mogen worden bijgeplaatst volgens zijn voorstel. De bestaande dieren mogen wel tot hun dood in de hertenkampen of kinderboerderijen blijven. Hiermee komt dus op termijn een einde aan het populaire hertenkamp aan de Bospolderstraat in de Nieuwerkerkse wijk Dorrestein.

De gemeente heeft hier herten staan en veel kinderen en oudere bewoners van de Meander genieten van de dieren net als de wijkbewoners. Het hertenkamp overleefde al eerdere plannen tot sluiting en uiteindelijk werd het door de gemeente beloofd er meer werk van te maken. Vooral als er kleine hertjes worden geboren komen er veel mensen op af. Het besluit van de minister staat hier dus haaks op.

Volgens Adema horen Dam- en Edelherten niet thuis achter een hek en komen niet meer voor op de huis- en hobbydierenlijst. In de Tweede Kamer was er bij een aantal partijen zoals de VVD, SGP en PVV kritiek op de lijst. Kamerlid Bisschop (SGP) noemde de criteria voor de lijst een ‘kort door de bocht’ benadering maar de minister blijft de lijst handhaven in kader van dierenwelzijn. “ik heb een rol om dieren te beschermen” liet hij weten aan de Tweede Kamercommissie. Of er uiteindelijk nog moties in de Tweede Kamer bij het plenaire debat komen is niet bekend, het voorstel komt binnenkort tot een definitieve stemming.

Na 2024 geen jonge hertjes meer in de Nieuwerkerkse Hertenkamp als Tweede Kamer instemt met het voorstel van Minister Adema
Advertentie