8.5 C
New York
woensdag 19 juni 2024

Wilgen Kleuterpad alsnog tegen de vlakte

De gemeente Zuidplas gaat vanaf 18 september verder met de reconstructie van het Kleuterpad in Nieuwerkerk aan den IJssel. Hierbij wordt het fietspad tussen de Ir. Leemanstraat en de Kerklaan verbreed en gaat de gemeente alle knotwilgen kappen. Na eerdere protesten (tijdens de broedperiode) van omwonenden om deze bomen langs de slootkant te gaan kappen en weerstand in de gemeenteraad werden de werkzaamheden gestopt.

In de gemeenteraad werd hierover fors gedebateerd en volgens een motie, ingediend door SP en Groep Pouwels, moest eerst alle andere opties verder bekeken worden. Alleen de VVD heeft toen deze motie niet gesteund. Maar de werkzaamheden gaan verder, de gemeenteraad werd donderdag geïnformeerd via een informatienota (die vaak op vrijdag uit de Raadsinformatiebrief per email worden gehaald).

Tijdens de stop hebben enkele inwoners alternatieven aangedragen om de wilgen te kunnen behouden. Helaas bleek dat een alternatief plan niet haalbaar is. Het kappen van de wilgen en het aanplanten van nieuwe wilgen op grotere afstand van de beschoeiing is de meest geschikte optie. Er worden bomen met een dikkere omtrek geplant in plaats van staken” legt de gemeente Zuidplas op de projectpagina uit.

Volgens de gemeente is toepassing van een natuurvriendelijke oever is vanwege de diepte van de watergang niet mogelijk. De nieuwe beschoeiing voor de oude beschoeiing in het water plaatsen is na overleg met het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard in zowel technisch als financieel opzicht geen optie valt op de website terug te lezen.

Maar op sociale media zoals FaceBook en X (Twitter) als ook op haar eigen hoofdpagina van de website zwijgt Zuidplas over het verder gaan met het project. De werkzaamheden starten weer op 18 september 2023 en zijn naar verwachting op 20 oktober 2023 klaar. De borden werden pas op 15 augustus geplaatst aan het einde van de middag vlak voor het weekend In deze periode is geen wandel- of fietsverkeer mogelijk.

Advertentie