8.5 C
New York
vrijdag 17 mei 2024

Zuidplas en OZB : geen goed huwelijk 

Elk jaar heft de gemeente Zuidplas de zogenaamde Onroerend Zaak Belasting (OZB) voor huiseigenaren, zowel particulier als zakelijk. En bijna elk jaar is er wel wat om te doen. Een steeds terugkerende discussie in de gemeenteraad is de manier waarop de heffing wordt geheven door de gemeente.  

Wat is die manier? Kort gezegd: bij de begroting wordt een verwachte opbrengst vastgesteld in een bedrag. Zoveel zal er aan inkomsten binnen stromen gedeeld door aantal woningen en opstallen (roerende goederen) en dat wordt een percentage, vastgesteld aan de WOZ-waarde van 1 januari van het jaar ervoor. Maar zowel het aantal woningen (groei van Zuidplas) als de WOZ zijn niet in beton gegoten en blijft schatten noodzakelijk. 

WOZ 

De waardering onroerende zaken (WOZ) wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld. Hierbij wordt gekeken naar de waarde van de woningen. Gemeente mogen niet lukraak zomaar een waarde verzinnen, hiervoor zijn regels opgesteld en deze worden gecontroleerd door de Waarderingskamer. De WOZ is vaak net anders dan de verkoopprijs en de taxeren van de waarde kan vindt vaak niet fysiek maar achter een bureau plaats vinden aan de hand van dossiers. De WOZ wordt dus gebruikt voor het vaststellen van de OZB-aanslag. Maar waarvoor wordt deze OZB-waarde nog meer gebruikt: 

  • Het wordt gebruikt voor de waterschapsbelasting 
  • Het wordt gebruikt voor het eigenaarsdeel van de rioolbelasting 
  • Het wordt gebruikt voor de inkomstenbelasting, erfbelasting en andere belastingsoorten 
  • Het wordt gebruikt voor het aantal punten van een huurwoning 

Omdat er zoveel van afhangt, zijn mensen nogal huivering voor het vaststellen en daar is iets bij voor te stellen. Hierop zijn diverse bureaus opgesprongen die via nocure nopay de WOZ aanvechten bij de gemeente en hiermee een verdienmodel hebben gemaakt. In Zuidplas waren commerciële bureaus in 2021 en 2022 in slechts 20% van gevallen succesvol.

Tarief 

De OZB wordt een tarief, een percentage van de WOZ-waarde, gebruikt als tarief. Maar deze systematiek staat al jaren ter discussie. Vooraf wordt gesteld wat ongeveer de opbrengst moet zijn en dat gedeeld ongeveer door aantal huizen én schatting van de komende WOZ waarde, levert na de zomer een tarief op. Dan is er een vaststelling door de gemeenteraad maar al meerdere malen ging het niet goed. Vorig jaar werd pas na vaststelling de WOZ waarde bekend en die was veel hoger dan verwacht. Hierdoor werd er “teveel belasting” geheven, tot woede van de gemeenteraad. Uiteindelijk wordt dit bij de nieuwe aanslag van 2024 terugbetaald. Deze aanslag wordt al 12-13% hoger vanwege de financiele positie van de gemeente.

OZB-2024

Aanstaande dinsdag, 12 december, stelt de gemeenteraad de OZB-tarieven vast. In vergelijking met voorgaande jaren is de vaststelling van de tarieven anders dan voorheen.

Wettelijk zijn gemeenten verplicht om voor het einde van het jaar de nieuwe belastingtarieven, waaronder de OZB, vast te stellen. Het definitieve OZB-tarief mag voordat de aanslagen worden verstuurd in het voordeel van de belastingplichtigen worden aangepast. Hier gaat Zuidplas gebruik van maken op verzoek van de gemeenteraad. 

Dit betekent concreet dat het belastingtarief wat aanstaande dinsdag wordt vastgelegd niet het definitieve tarief is. Dit tarief zal in februari 2024 naar beneden worden bijgesteld, waarna de OZB-aanslagen worden verstuurd. Het tarief kan in februari nauwkeuriger worden bepaald, omdat dan de ontwikkeling van de WOZ-waarde beter in beeld is. Hiermee worden misrekeningen zoals afgelopen jaar voorkomen. 

Leendert Karreman (VVD) is blij met de gewijzigde aanpak: “Een misrekening zoals vorig jaar mag niet meer voorkomen. De nieuwe aanpak zorgt ervoor dat het OZB-tarief betrouwbaarder kan worden vastgesteld. Hierdoor innen we het OZB-bedrag wat de gemeenteraad heeft beoogd, niet meer en niet minder. Deze methode wordt met succes toegepast in andere gemeenten, in Zuidplas zal dit ook als een verbetering worden ervaren.” 

Advertentie