Afgelopen week werd het bestemmingsplan voor het Vijfde Dorp aangenomen door een meerderheid van de gemeenteraad van Zuidplas. Maar uit de reacties blijkt dat veel inwoners nog niet weten waar het nu exact over gaat. Mogelijk heeft de gemeente hier te weinig informatie over verstrekt aan de inwoners. Aan de hand van een aantal stellingen op de sociale media doet Gouwe IJssel Nieuws een factcheck.
Het dorp komt geheel tegen Zevenhuizen aan
Dat is niet waar, het grootste deel van het dorp wordt gebouwd op grondgebied van de voormalige gemeente Moordrecht. Een deel van het dorp komt maar in Zevenhuizen en grenst dan aan een klein deel van het Koningskwartier. Een heel klein stukje komt in Nieuwerkerk langs de Derde Tochtweg. Deze grenzen gaan straks sowieso overboord, het wordt een geheel nieuwe woonplaats. Het college van B&W gaat hiervoor nog een prijsvraag uitschrijven maar kritische namen mogen niet meedingen naar een prijs bleek eerder.
Dit plan komt zomaar uit de hoge hoed en het was toch allang besloten
Dat is niet waar, al vanaf 2002 wordt er over de Zuidplaspolder gesproken. Officieel komt het in de de vijfde Nota Ruimte uit 2004 waarbij het gebied als een ontwikkel locatie door de Rijksoverheid wordt aangewezen, eerst zelfs met 30.000 woningen. De Zuidplaspolder is in 2004 al met deze nota uit het Groene Hart gebied gezet.
De provincie Zuid-Holland heeft deze bouwplannen altijd verder doorgezet en met deze plannen werd de gemeente Zuidplas ook gevormd. Echter werden de bestemmingsplannen in 2011 voor een groot deel vernietigd. De nieuwe plannen zijn een vervolg op de oude plannen. Zie hieronder de tijdlijn:
Het wordt een ramp met verkeer
Mogelijk waar: Hoewel alle studies (deels gemaakt tijdens coronatijd) dit niet uitwijzen en men ervan uit gaat dat er niet veel parkeerplekken nodig zijn, kan nu al op zijn vingers uittellen dat de bereikbaarheid niet beter gaat worden. Zuidplas groeit namelijk zelf ook nog verder zonder Vijfde Dorp, er komen 8.000 woningen in dat vijfde dorp en ondertussen groeien Gouda-Westergouwe en Waddinxveen-Triangel door. Vanuit Nesselande is er ook veel kritiek maar het was de gemeente Rotterdam zelf die ook deze wijk zo slecht heeft ontsloten in de hoop dat de randgemeenten hiervoor opdraaiden.
Alhoewel er gesproken wordt van een busverbinding vanaf dag 1 is er al besloten dat de Metro niet doorgetrokken wordt door de hoge kosten van de aanleg door de drassige grond. Zuidplas en Gouda lobbyen voor een nieuw treinstation op de lijn Gouda-Rotterdam, maar de gemeenten gaan daar niet over. Overigens gaat dit dan weer ten koste van de spitssprinter stop op Nieuwerkerk aan den IJssel. De provinciale weg N457 tussen de A20 en het Weegje wordt verdubbeld.
Er komen alleen dure huizen
Niet waar, de helft wordt betaalbaar. In alle plannen en in het bestuursakkoord is vastgesteld dat er minimaal 30% sociale woningbouw moet komen, dat zijn 2400 woningen. Dat is 20% meer woningen dan in het hele dorp Moerkapelle bij elkaar. Daarnaast komt er 7% betaalbare koopwoningen en 13% middel dure woningen. De andere woningen worden wel dure woningen om het hele plan betaalbaar te houden. Wettelijk mag Zuidplas maar een kwart van de sociale huurwoningen voor de eigen inwoners reserveren.
Rotterdam bepaalt alles
Dat is niet waar, Rotterdam maakt deel uit voor 40% van de grondbank en heeft hiermee een belang van 28 miljoen euro in het project maar zeker niet de meerderheid. Verder valt het gebied niet onder de woningbouwplannen van het Rijnmond gebied maar is het onderdeel van Hollands Midden. Toch is er veel druk geweest vanuit Rotterdam om meer woningen te bouwen, zo werd het aantal woningen tussen 2017 en 2021 verdubbeld. Wethouder Hordijk wilde geen tweede Beverwaard maken van de Zuidplaspolder.
Overigens probeert de politiek van Rotterdam, met Leefbaar en VVD voorop, wel de baas te spelen in het gebied. Een eerdere motie Nesselande-Oost werd door het college van B&W onuitvoerbaar genoemd, kortgeleden probeerde raadslid Bruin (Leefbaar) weer de annexatie kaart te trekken, een dag nadat de gemeenteraad van Zuidplas al de nota van uitgangspunten had vastgesteld.
Zuidplas gaat failliet
Plausibel : Dit is plausibel, want ja het eerste deelproject start al met een groot verlies maar dat kan nog alle kanten op. Maar de vooruitzichten zijn eerder dat de kosten harder gaan stijgen dan de opbrengsten gaan worden. Dit kan dan gaan leiden tot bijvoorbeeld aanpassing van het programma door bijvoorbeeld minder betaalbare woningen. Door de grondposities moet Zuidplas financieel wel bouwen, anders moeten de gronden worden afgeschreven wat een megaverlies voor de gemeente zou worden.
Een gemeente kan niet failliet gaan, wel kan het een zogenaamde artikel 12 status krijgen waardoor het onder curatele komt te staan van de Provincie en moet elke euro die wordt uitgegeven, eerst op het provinciehuis worden goedgekeurd. Dan zal bijvoorbeeld de OZB ook verder stijgen en grote bezuinigingen moeten worden doorgevoerd in de gemeente Zuidplas in ruil voor een zak geld vanuit het Rijk. Eind jaren 70 raakte Nieuwerkerk aan den IJssel al in soortgelijke financiele problemen na de bouw van de wijk Zuidplas.
Het is bouwen op dik water
Niet waar, bijna alle woningbouw wordt op kleigronden gebouwd waarvan een groot deel op een zeer oude rivierbedding waar de grond al is ingeklonken. Het restveen gedeelte van de Zuidplaspolder blijft onbebouwd en wordt de Groene Waterparel langs de A20. Aan de andere kant van de A20 is bouw ook moeilijk door de slechte grond. Dat bleek maar toen het storten van zand voor een sportveld problemen veroorzaakte.
Het is onveilig om daar zo laag te wonen
Waarschijnlijk niet waar, de polderhoogte is net zo laag als bijvoorbeeld in delen van Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel. De eerder genoemde kleilaag maakt het ook veiliger echter is het wel bijzonder dat het Hoogheemraadschap en de gemeente het niet over bepaalde zaken eens zijn. Maar inhoudelijk is dit voor de pers erg moeilijk te beoordelen.
De gemeente heeft niet goed naar de huidige bewoners geluisterd.
Waar. Gelet op de grote weerstand van alle politieke partijen in de gemeenteraad van Zuidplas over het participatieproces mag deze conclusie worden getrokken. Onder druk van de gemeenteraad wordt er nu alsnog hals over kop gekeken welke problemen er zijn en op welke manier de gemeente met bijvoorbeeld uitkoop de bewoners tegemoet kunnen komen.