8.5 C
New York
zondag 6 oktober 2024

Informatie avond ProRail over stationrenovatie Nieuwerkerk 2027

ProRail heeft een brief rondgebracht in Nieuwerkerk aan den IJssel over een informatie avond over de voorgenomen renovatie van het station in 2027. Volgens Prorail staat het vernieuwen van het station op de planning in 2027 maar wil men nu alvast kennismaken met omwonenden. Op maandag 14 oktober is er om 19:00 uur een informatieavond in het gemeentehuis van Zuidplas.

Op dit moment bereiden wij een renovatie van het station Nieuwerkerk aan den IJssel voor. Wij vinden het belangrijk u als omwonende goed te informeren. Daarom brengen we u graag op de hoogte van onze plannen tijdens een informatieavond. Ook horen we graag uw ideeën over het station.” is terug te lezen in een brief aan de omwonenden van het station.

Eerder al liet ProRail weten aan Gouwe IJssel Nieuws dat ze een renovatie zoals station Dordrecht-Zuid voor ogen heeft. Hierdoor zal er 18 dagen geen treinverkeer mogelijk zijn op het traject Rotterdam Centraal-Gouda en dat vraagt, volgens ProRail afstemming met veel organisaties, zoals NS, goederenvervoerders en gemeenten. Op het traject rijden drukke stoptreinen alsook intercity treinen naar Utrecht en verder. Ook komen er langs het station diverse goederentreinen vanuit Noord-Nederland naar de havens van Rotterdam en vice versa.

Samenwerking met gemeente Zuidplas

Uit de besluitenlijst van het College van B&W blijkt dat Prorail en NS Stations bezig zijn met de voorbereidende werkzaamheden voor grootschalig onderhoud aan en reconstructie van het treinstation in Nieuwerkerk aan den IJssel: “In de aanloop hiernaartoe voert de gemeente Zuidplas sinds november 2023 op ambtelijk niveau gesprekken met beide partijen. Ingenieursbureau Movares is door Prorail en NS Stations gevraagd om meerdere scenario’s uit te werken, die uiteindelijk zullen leiden tot een schetsontwerp. Op 17 september 2024 vindt een (tweede) werkatelier plaats, waarin van de gemeente Zuidplas een definitief (voorkeurs)advies wordt gevraagd voor een van de scenario’s die Movares aan het uitwerken is. Aan de hand van de uitkomsten van het tweede werkatelier wordt het aanbestedingsproces voor het onderhoud en de reconstructie opgestart. Naar verwachting gaat in de zomer van 2027 de schep in de grond“. Het college werd gevraagd om in te stemmen met een voorkeursadvies vanuit de gemeente Zuidplas voor het hoofdscenario ‘vier uitgangen, variant 1’. Deze variant gaat uit van twee stationskappen op het perron.

Lage waardering en veel reizigers

Het station in Nieuwerkerk aan den IJssel heeft een zeer lage waardering bij de reizigers. Dat bleek wederom uit de beoordeling van de reizigers van 5,7 over 2023. Dat is de slechtste waardering op het traject Gouda Goverwelle-Rotterdam Centraal. Hiermee staat het station van Nieuwerkerk op de vier na laagste plek op de ranglijst van slechte stationservaringen. Ook is de lift al meerdere keren lange tijd defect geweest, de laatste keer wederom door vandalisme. Eerder al was er tot twee keer toe betonstukken naar beneden gekomen, wat volgens ProRail door spelende kinderen was gekomen. Ondertussen zijn de perrons gestut met stempels.

Drukste stoptreinstation

In de regio is het station het drukste stoptreinstation blijkt uit cijfers van de NS. Alleen op intercity station stappen meer reizigers in en uit. Sinds de coronacrisis is de spitsstoptrein uit de dienstregeling. Voor de coranacrisis reisde 3.709 reizigers vanaf het station. Hierdoor is het rond de spitsuren erg druk op de perrons en in de nieuwe dienstregeling van de NS staat de spitssprinter niet in de dienstregeling. Met de mogelijke komst van een station in Moordrecht voor het Vijfde Dorp kan deze spitsstrein wellicht nooit meer terugkeren.

Van de reizigers die vertrekken vanaf Nieuwerkerk station vertrekt 36% in de ochtendspits en 9% in de avondspits. 55% procent van de reizigers zijn vertrekkers in de daluren. Bijna de helft van de reizigers komt lopend naar het station wat een ideale ligging in het midden van het dorp heeft. 34% komt er met de fiets en 15% pakt de auto naar het station. Er reizen net iets meer reizigers in de richting van Gouda dan van Capelle Schollevaar.

Advertentie