8.5 C
New York
zondag 24 november 2024

Dossier Posthuis Moordrecht lijkt een eeuwigdurende strijd te worden tussen gemeente en eigenaren

Het dossier van het verlaten posthuis in de dorpsstraat van Moordrecht lijkt een eeuwigdurende strijd tussen de eigenaren van de panden en de gemeente te worden. Dat blijkt uit antwoorden op de vragen van VVD-raadslid Karreman over dit dossier. Dit tot grote irritatie van de omwonenden die al meer dan 13 jaar wachten op een fatsoenlijke ontwikkeling.

Het is verloedering en dat kan de gemeente aanpakken. Die zijn weer op een zijspoor gekomen door de eigenaren. Ik heb geen vertrouwen meer in dat de gemeente Zuidplas echt hier durft op te treden” laat Cor Laurier namens de omwonenden weten.

In oktober 2018 schreef Gouwe IJssel Nieuws al een analyse waaruit blijkt dat de drie eigenaren van de VVE steeds weer de gemeente klemzetten en maar niet tot herontwikkeling komen. Na een bewonersvergadering van september 2018 was er voor het gevaar van het pand een last onder bestuursdwang kenbaar gemaakt.

Hierop wonnen de eigenaren wederom tijd door hiertegen in bezwaar te gaan maar uiteindelijk zijn er dikke platen grijs hout tegen de ramen aangetimmerd. “Een lapmiddel en een wassen neus. Een schop tegen de deur en men is binnen. Ik moet er niet aandenken dat er brand uitbreekt, ik vrees dan voor een groot inferno in de dorpsstraat en omgeving. Waarom doet de gemeente hier toch helemaal niks aan?” beschrijft Cor Laurier zijn zorgen.

Posthuis in oude tijden, Bron : fotoarchief het Kanaal / Bernie Putters

Er is onderling dus nog steeds geen akkoord tussen de eigenaren in de VVE en herontwikkeling, waarvoor wel plannen zijn, is dus ook nog ver te zoeken. De gemeente is op basis van de inspecties van de ODMH nu van mening dat het veilig is en verder het nu aan de eigenaren is.

Volgens vragensteller Leendert Karreman blijft alles in een impasse: “Uit de beantwoording van onze vragen m.b.t. het Posthuis blijkt dat de handhavingsprocedure medio februari is beëindigd en is er volgens het college geen gevaar voor de veiligheid. Wij hebben nadien nog opgemerkt dat er stucwerk naar beneden kwam, inclusief het onderliggende metselwerk. Dat is op z’n zachtst gezegd opvallend! Zolang het pand in private handen is en er zicht is op een ontwikkeling gaat de gemeente niet de kant van onteigening op. De kans dat de eigenaren overeenstemming vinden om tot sloop over te gaan lijkt op dit moment ver weg. Kortom, voorlopig blijven we in een impasse”.

Het is een zweer in de Dorpsstraat die het aanzien van de straat niet ten goede komt

Bewoner Cor Laurier

Net als Karreman snapt Laurier het niet dat de gemeente nu weer in een afwachtende houding is gaan staan. “Er zijn wel een hoop wisselingen geweest op het gemeentehuis en ik heb het gevoel dat ik nu alle informatie weer moet aanleveren omdat niemand het niet meer weet. Ik vind het zorgelijk dat er zo weinig wordt gedaan met onze zorgen “.  De gemeente geeft in de vragen toe dat er geen handhaving meer is: “In eerste instantie ligt ontwikkeling door een (door de eigenaren ingeschakelde) ontwikkelaar het meest voor de hand. Mocht dit onmogelijk blijken dan zal de gemeente zich beraden op verder door haar te nemen maatregelen”.

Karreman stelt de vraag op welk moment onteigening bij de gemeente in beeld komt. Daar laat de gemeente weten dat dit voorlopig nog niet aan de orde komt:” Onteigening is het zwaarste middel dat een gemeente kan inzetten om een ontwikkeling mogelijk te maken of aan een bestaande onhoudbare situatie een eind te maken. Zolang het pad van de private projectontwikkeling nog open staat zal de gemeente dit pad niet bewandelen”.

Hiermee lijkt er na een informatieavond en na politieke vragen de hoop op verbetering van de vervallen panden in de dorpsstraat verder weg dan ooit en is de gemeente een speelbal van drie eigenaren van de panden.

Namens de bewoners van de Dorpsstraat en de Westbuurtstraat heeft Laurier op 18 juli een brandbrief gestuurd naar wethouder Hordijk om iets te doen. “Wethouder gaat u uw beloften nakomen en zorgen dat het pand een gewoon aanzien krijg”? Is de vraag in de brief. Want vertrouwen in de ontwikkelaar heeft de buurt niet meer: ”Dhr. van Bodegraven heeft al plannen laten maken door een architect, en loop hier regelmatig rond met geïnteresseerden. Maar ik hoop dat dit weer niet een van zijn tactieken is om alles te vertragen. Want op gesprekken eind vorig jaar is hij niet gekomen, en de aankopen van de andere panden is op het laatste moment niet doorgegaan. Daarom zouden wij het goed vinden om de procedure gewoon weer in gang te zetten” valt terug te lezen in de brief.

Tijdlijn politieke vragen over het posthuis
Advertentie