8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

PvdA/GroenLinks wil discussie over toekomst recreatieparken sneller en breder

De fractie van de PvdA/GroenLinks wil de discussie over de toekomst van de recreatieparken weer opstarten. De fractie vindt dat het stil geworden is na het opstellen van een rapport over de toekomst van de acht recreatieparken in de gemeente Zuidplas. De oppositie fractie heeft deze week schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W. Al een aantal jaar probeert de gemeente permanente bewoning van recreatiewoningen aan te pakken door handhaving maar hierdoor komt leegstand en verpaupering voor in de plaats. Ook worden woningen te huur aangeboden aan arbeidsmigranten om zo van de torenhoge schulden af te komen, met alle gevolgen van dien.

wanneer we niets doen ontstaan er uiteindelijk grotere problemen 
Martin Damen, PvdA/GroenLinks

De PvdA was eerder voorstander van handhaving maar na 2014 ziet zij in dat het zo niet langer kan aldus Martin Damen : “Als fractie vinden wij het belangrijk dat het gesprek start en dat we niet vanuit de partij politieke lijnen dit proberen op te lossen omdat de verschillen in standpunten groot zijn en het van iedereen creativiteit vraagt om tot een oplossing te komen. Ook voor onze eigen fractie betekent dit dat we hernieuwd naar de inbreng van anderen moeten kijken.”

Uit het rapport van Bureau Stedelijke Zorg bleek dat er alleen voor de Koornmolen (Zevenhuizen) en Parc de IJsselhoeve (Nieuwerkerk aan den IJssel) een toekomstperspectief zal zijn als recreatiepark. Voor de rest zal gekeken moeten worden hoe men verder zal moeten gaan. Voor deze parken zijn diverse scenario’s zoals sluiten, permanente bewoning of ombouwen naar recreatie. Dat proces wil de PvdA/GroenLinks fractie nu starten en niet langer te wachten. Daarbij roept de fractie dan ook iedereen op om over zijn eigen schaduw heen te stappen : “Het zal van iedereen vragen om hernieuwd hiernaar te kijken want wanneer we niets doen ontstaan er uiteindelijk grotere problemen en we vinden de lijn begrijpelijk dat wanneer je het huidig beleid uitvoert je tot handhaving overgaat maar dit is kostbaar en uiteindelijk niet de oplossing. Wij schatten in dat de politieke partijen in de raad en het college dit best willen aanpakken en het zou mooi zijn wanneer het college hierin het voortouw neemt. Wij gaan hen hiertoe uitnodigen.” legt Damen uit.

Veel betrokkenen op de parken zijn voorstander van permanente bewoning. Hier kleven echter juridische bezwaren aan en ook de provincie Zuid-Holland is tegenstander van permanente bewoning. De afgelopen week heeft de provincie laten weten tegen permanente bewoning te zijn in een vergelijkbare situatie in Nieuwkoop. In het verleden hebben de voormalige gemeenten, die Zuidplas vormen, elk hun eigen gedoogregels en beschikkingen opgesteld en zijn er zelfs object gebonden woontoestemmingen gegeven. Een van de bewoners in Moordrecht heeft de manier van handhaven door de gemeente Zuidplas inmiddels ingediend bij het Europees hof van de rechten van de mens en die gaan deze zaak in behandeling nemen.

Advertentie