Feest voor jarige onderwatersport vereniging Potvis

De onderwatersport vereniging Potvis uit Nieuwerkerk aan den IJssel vierde op 23 januari haar verjaardag in het Polderbad. De vereniging is een van de oudste onderwatersport verenigingen van Nederland en daar is voorzitter Jaap Valk erg trots op. Terwijl de meeste duikers zich rustig voorbereiden op het feest in het water, loopt hij rond om pers en de wethouder te ontvangen. De wethouder is met deze goede reden ontsnapt aan een lange gemeenteraadsvergadering die avond.

Valk is erg blij dat ze nog steeds bestaan en dat ze aan de basis hebben gestaan aan diverse landelijke opleidingen om de veiligheid te verbeteren voor duiken. Naast duiken in het Polderbad staat het duiken in de Zevenhuizerplas boven aan de activiteiten van de jarige vereniging. Maar voordat je mag duiken moet je wel eerst een opleiding volgen en gezond zijn. “Duiken is wel de basis voor ons, we zwermen door heel Nederland en door heel de wereld om te kijken wat er onder water te zien is. Daarnaast is het ook zo dat we clinics doen met andere technieken, ijsduiken of ons laten bijscholen met nieuwe medische technieken” legt Valk uit.

Potvis heeft 65 leden en bijna allemaal duiken ze nog regelmatig. Wethouder Verbeek (sport én vrijwilligerswerk) roemde daarom ook dat nagenoeg alle 65 leden ook vrijwillig meewerken voor de vereniging. Dat was ook te zien toen naast de wethouder, ook de directeur en een medewerkster van de sportstichtring Zuidplas een clinic kregen. Voor wethouder Verbeek was het de 2e keer, bij het 40 jarig jubileum mocht hij ook al het water in met de duikuitrusting.

Voor wie kennis wil maken met de onderwatersport heeft Jaap Valk de volgende uitleg: “Indien iemand wil gaan duiken kan je jezelf aanmelden op onze website. Je gaat dan eerst een startbrevet behalen tot 1*-duiker of Open Water Diver die wereldwijd geldig is. Daarna moedigen we de mensen aan om dan verder te gaan. Je mag vanaf 14 jaar bij Potvis starten dat is de leeftijd dat je zelf een brevet mag halen. Op de website staat meer informatie over een proefduik om met ons kennis te maken. Brains doen we ook maar dat is ook altijd een feestje die activiteit, waarvoor snel een wachtlijst voor ontstaat.”