Zuidplas zoekt een vaardige, doortastende, eigentijdse burgemeester met ambitie!

De gemeenteraad van Zuidplas gaat op maandag 4 maart met elkaar en met Commissaris van de Koning Jaap Smit, in discussie over de gepubliceerde profielschets voor de nieuwe Burgemeester. Deze schets is opgesteld aan de hand van input van de partijen in de gemeenteraad en via de enquêtes bij inwoners, groep 8 scholieren, de jongerenraad en ambtenaren.

Uit deze informatie blijkt dat de burgemeester ambitieus, een netwerker en besluitvaardig moet zijn. Maar ook moet deze toegankelijk, effectief en gezaghebbend zijn volgens de profielschets. Deze schets heeft aardig rekening gehouden met de enquêtes al zijn er wel dingen die niet meegenomen zijn uit de vrije opmerkingen. Het meest voorkomende woord bij de kinderen is milieu en dat is nergens in de profielschets te vinden.

De opkomst van de enquête voor de samenleving mag de opkomst gerust teleurstellend genoemd worden, slechts 279 reacties zijn er bij de gemeente binnengekomen op de ruim 42.000 inwoners. Op de eerste vraag wat voor persoon de nieuwe burgemeester moet zijn springen netwerker en besluitvaardig er uit. Welke eigenschappen dient hij of zij te beschikken was de tweede vraag en daar springen toegankelijk en besluitvaardig er uit.

De laatste vraag was een open vraag en dat gaf een grote diversiteit aan wensen zoals juist wel en juist niet van christelijke huize, gay of juist een Kats 2.0. Uit de diverse opmerkingen kan worden gesteld dat het nog wel moeite gaat kosten voor de opvolger om oud burgemeester Kats te doen laten vergeten. Hierbij is het in een woordenwolk samengevat :

Woordenwolk van open vraag enquête samenleving

Alle kinderen uit groep 8 van de basisscholen in Zuidplas hebben ook een enquête gekregen via de kindergemeenteraad. Zij mochten antwoorden op de vragen ik wil graag dat onze burgemeester.. De kinderen willen een vriendelijke en aardige burgemeester die kinderen goed begrijpt. Ook humor en digitaal zijn mag niet ontbreken voor de tieners in Zuidplas.


De kinderen hadden ook een open vraag en daar sprong milieu en klimaat er erg bij uit. Een paar kinderen willen alleen een burgemeester die kan gamen en wat aan het pesten doet.

Woordenwolk van open vraag enquête bij groep 8

De ambtenaren van de gemeente Zuidplas zijn via het Intranet ook gevraagd om mee te doen maar slechts 15 van de ruim 200 ambtenaren heeft aan deze enquête meegedaan. De ambtenaren willen een besluitvaardige verbinder en sluiten zich bij de samenleving aan voor toegankelijke en verbindende burgemeester.

De jongerenraad van Zuidplas heeft zich ook over de vraag gebogen en kwam met de volgende verklaring “Onze burgemeester van Zuidplas: een vooruitstrevende burgemeester die rekening houdt met alle leeftijdsgroepen en niet om de feiten heen draait en modern is“.

een vooruitstrevende burgemeester die rekening houdt met alle leeftijdsgroepen en niet om de feiten heen draait en modern is

Wens van de Jongerenraad in Zuidplas

Als de gemeenteraad op 4 maart met deze profielschets instemt dan gaat het ministerie van Binnenlandse zaken de vacature met deze profielschets openstellen waarop mensen kunnen solliciteren. Na een grove selectie door de commissaris van de koning zal de vertrouwenscommissie deze met de commissaris gaan doornemen. Uiteindelijk komt na een aantal selecties en vertrouwelijke stemmingen een kandidaat naar voren. Op 4 maart wordt de vertrouwenscommissie officieel verkozen en het voorstel van samenstelling is alsvolgt :