8.5 C
New York
vrijdag 5 juni 2020

Raadslid stelt kritische vragen over lokale omroep in Zuidplas

Raadslid Willem-Jan Verdoes (Cu-SGP) heeft een tiental vragen gesteld over de lokale omroep in Zuidplas. De vragen gaan over het bestuur van de omroep en de wettelijke normen waar de omroep aan moet voldoen.

Aanleiding voor de vragen is het recent stoppen van meerdere programma’s bij de lokale omroep aldus Verdoes. Verschillende vrijwilligers zijn onlangs bij de omroep gestopt omdat zij een vrijwilligersovereenkomst niet zouden willen tekenen. Het raadslid geeft aan dat de gemeente niet over de inhoud van de programmering van de omroep gaat. Desondanks maakt het raadslid zich zorgen.

Het raadslid geeft aan dat hij heeft vernomen dat er in 2016 al een vrijwilligersovereenkomst door de omroep met haar vrijwilligers is afgesloten. Het raadslid vraagt zich af of een zware geheimhoudingsclausule zoals verwoord in de nieuwe overeenkomst wel thuishoort bij een vrijwilligersorganisatie met een journalistieke functie.

Verder zet het raadslid zijn vraagtekens bij het bestuur van de omroep. Het raadslid vraagt zich af of de waarnemend voorzitter van de omroep wel handelingsbevoegd zou zijn. De waarnemend voorzitter staat niet als dusdanig geregistreerd in het handelsregister. Volgens het raadslid kan dit een risico voor de gemeente zijn.

Verdoes is ook benieuwd of de omroep wel voldoet aan een wettelijke norm die ervoor moet zorgen dat de omroep voldoende informatie, cultuur en educatie in de programmering brengt.

Tot slot is het raadslid benieuwd of het niet behalen van de wettelijke norm gevolgen heeft voor de zendmachtiging van de omroep. Het raadslid wil graag weten wanneer de zendmachtiging afloopt en of er al aanvragen voor de nieuwe zendmachtiging binnen zijn.

Navraag door Gouwe IJssel Nieuws bij het Commissariaat voor de Media leert dat de zendmachtiging van de lokale omroep in Zuidplas op 1 januari 2020 verloopt. Er zou volgens het Commissariaat één aanvraag ingediend zijn. De inzendtermijn voor aanvragen is inmiddels gesloten.


Volg het laatste nieuws

2,239FansLike
322VolgersVolg
479VolgersVolg