8.5 C
New York
woensdag 8 mei 2024

D66 maakt zich zorgen over leerlingenvervoer Zuidplas, weer onrust bij personeel vervoerder Wegman

De gemeenteraadsfractie van D66 in Zuidplas maakt zich zorgen over het leerlingenvervoer door Wegman. Daarom heeft raadslid Chantal Bon-Van de Griek schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

Bon-Van de Griek heeft uit verschillende berichten begrepen dat er klachten zijn over het uitvoeren van het leerlingenvervoer binnen de gemeente Zuidplas door Wegman. “Dit zijn meldingen van sociale media en meldingen die direct bij ons terecht binnen zijn gekomen”.

Wegman ging failliet in het voorjaar van 2019 en uitzendbureau Talent4Taxi heeft het overgenomen en een doorstart gemaakt. Wegman verzorgt het vervoer van leerlingen naar het speciaal onderwijs in Midden-Holland, waarbij ruim 500 kinderen naar meer dan 100 bestemmingen moeten worden gebracht. 

Het raadslid wil bijvoorbeeld weten of het gaat om opstartproblemen na de zomervakantie of dat het hier om een structureel probleem gaat. Wegman liet aan de media weten dat 98% van de leerlingen gewoon op tijd komen en 2% slechts een probleem is. Bon-Van de Griek wil dat het college hier antwoord op geeft. Ze noemt deze 2% toch ernstig, want het gaat om kinderen die niet naar school kunnen.

Omdat het gaat om kwetsbare groep is dat voor Bon-Van de Griek belangrijk genoeg om hier vragen over stellen:

  • Hoe verloopt het vervoer door Wegman van leerlingen uit de gemeente Zuidplas?
  • Is het college op de hoogte van de ontstane klachten?
  • Heeft het college een volledig beeld van de klachten?
  • Ervan uitgaande dat het college op de hoogte is van deze klachten, wat is het college voornemens te doen aan het oplossen en voorkomen van de klachten?

Onrust onder personeel

Terwijl de politiek zich zorgen maakt over het vervoer heeft Gouwe IJssel Nieuws via haar bronnen doorgekregen dat er wederom veel onrust is bij de chauffeurs. Het probleem is zo groot, dat diverse medewerkers opzeggen. Op 18 september was er een demonstratie bij het kantoor in Ameide. Er is veel onmin over de afrekening van de uren, de arbeidsomstandigheden en de planning. FNV is bezig met verdere acties en gaat de gemeenten aanschrijven.

Volgens personeel zou men zich niet aan de CAO houden, maar heeft men eigen afspraken. De chauffeurs zouden ook ontevreden zijn over de planning waarbij soms 2 chauffeurs ergens tegelijk zijn, of dat een chauffeur naar kinderen wordt gstuurd die niet naar school hoeven die dag. De bronnen vrezen een grotere leegloop, waardoor de dienstverlening verder onder druk kan komen te staan.

Demonstratie van personeel bij Wegman in Ameide
Advertentie