-1.6 C
New York
vrijdag 28 februari 2020

Woonpartners Midden Holland wil verhuurdersheffing terug van belasting

De woningcorperatie Woonpartners Midden Holland heeft bezwaar aangetekend tegen de verhuurdersheffing bij de belastingdienst. Woonpartners geeft aan dat dit geld nu niet gebruikt kan worden voor betere volkshuisvesting in haar gebied.

Woonpartners verhuurt woningen in Moerkapelle en Zevenhuizen en sinds een paar jaar bij nieuwbouwprojecten in Nieuwerkerk aan den IJssel. “Over het jaar 2019 betalen wij 9,3 miljoen aan de belastingen. Dit geld wordt door de rijksoverheid doelbewust onttrokken aan de volkshuisvesting. Dat is in strijd met artikel 19 van de Woningwet, waarin staat dat woningcorporaties ’hun financiële middelen’ uitsluitend in het belang van de volkshuisvesting in dienen te zetten” aldus directeur René Mascini.

Dit geld is opgebracht door sociale huurders, mensen met de laagste inkomens en wordt nu niet ingezet voor nieuwbouw, onderhoud of verduurzaming

René Mascini – Directeur Woonpartners Midden-Holland

Op grond van twee basisprincipes verzoekt Woonpartners Midden-Holland om het bezwaar gegrond te verklaren. De twee basisprincipes zijn:

  • er is een groot te kort aan woningen en sinds de invoering van de verhuurdersheffing is de nieuwbouw van betaalbare huurwoningen gehalveerd;
  • woningcorporaties zijn opgericht om een specifiek taak te vervullen en zetten al hun middelen in voor nieuwbouw, onderhoud en verduurzaming

Dit geld is opgebracht door sociale huurders, mensen met de laagste inkomens en wordt nu niet ingezet voor nieuwbouw, onderhoud of verduurzaming, maar voor het verminderen van de staatsschuld. Ik zou zeggen: Geef de corporaties investeren in nieuwbouw of duurzaamheid extra investeringskracht door vrijstelling in de vennootschapsbelasting en schaf de verhuurdersheffing in z’n geheel af.” klinkt het strijdvaardig uit de mond van Mascini

Mascini krijgt bijval van Huurdersbelangen Regio Hollands Midden, voorzitter Geert Boevink is het er helemaal mee eens. “Huurders zijn de afgelopen jaren door de verhuurdersheffing 10% meer huur gaan betalen. De druk op de beurs van de sociale huurders wordt alleen maar groter. Alle woningcorporaties samen betalen dit jaar 1,7 miljard aan verhuurderheffing. Dat geld moet terug naar de huurders van sociale huurwoningen. Het is niet meer uit te leggen aan de huurders dat er keuzes gemaakt moeten worden tussen onderhoud, nieuwe woningen en verduurzamen van de woningen. Je kan het maar één keer uitgeven”.

Volg het laatste nieuws

2,155FansLike
272VolgersVolg
420VolgersVolg