8.5 C
New York
woensdag 1 mei 2024

Bezwaarcommissie zet streep door bezwaren Oekraïne-opvang Kleine Vink

De gemeentelijke bezwaarcommissie heeft op 8 maart geadviseerd om de bezwaren van een aantal ondernemers op bedrijventerrein De Kleine Vink ongegrond te verklaren. De ondernemers hadden in de zomer van 2023 bezwaar ingediend tegen de komst van een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen.

De 12 ondernemers hadden bezwaar ingediend omdat zij zich zorgen maken over de (verkeers)veiligheid en de parkeerdruk. De 12 ondernemers zijn daarnaast bang dat de Oekraïense vluchtelingen gaan klagen over geluidsoverlast waardoor bedrijfsactiviteiten beperkt moeten worden of ernstige hinder ondervinden.

Om te voorkomen dat de bouw van de opvang doorging tijdens de behandeling van de bezwaarschriften stapten de ondernemers naar de voorzieningenrechter. Door de uitspraak van de rechter moest de gemeente alle bouwactiviteiten stilleggen tot 4 weken nadat een besluit zou worden genomen op het ingediende bezwaar. Op 6 september 2023 was de eerste hoorzitting van de bezwaarcommissie, uiteindelijk volgde een tweede hoorzitting 5 maanden later op 7 februari.

In een brief van de gemeente aan ondernemers vat de gemeente het nog niet openbare commissie-advies samen: “Er is volgens de commissie bezwaarschriften door bezwaarmakers onvoldoende onderbouwd dat de bedrijven daadwerkelijk beperkt zouden worden met de huidige maatregelen van de gemeente.”

Door de procedure bij de bezwaarcommissie heeft de gemeente wel het oorspronkelijke plan aangepast. De gemeente is tussen de twee hoorzittingen met extra maatregelen gekomen om geluidsoverlast vanaf het bedrijventerrein te voorkomen door extra geluidsisolatie bij ramen en gevels. Daarmee lijkt de gemeente toe te geven dat het oorspronkelijke plan toch niet in afdoende geluidsisolatie voorzag.

Volgens de brief van de gemeente gaat het college van B&W op korte termijn een formeel besluit nemen over de ingediende bezwaren. In de brief geeft de gemeente aan dat dit besluit in lijn zal liggen met het advies van de bezwaarcommissie. Zodra het formele besluit is genomen mag de gemeente Zuidplas 4 weken later de bouwactiviteiten op Kleine Vink hervatten. De gemeente gaat de ondernemers informeren zodra de daadwerkelijke planning bekend is.

Advertentie