8.5 C
New York
woensdag 8 mei 2024

Deel A12 in de avond en nacht 130km/u, A20 en A16 blijven dag en nacht 100km/u

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft op woensdag 13 november bekend gemaakt welke maatregelen er nodig zijn in het stikstofprobleem op te lossen. Hierbij gaat overdag overal de snelheid op de snelwegen naar 100 kilometer per uur.

De A12 tussen Prins Clausplein en knooppunt Gouwe en vanaf afslag Gouda is de enige weg in de regio waar tussen 19:00 uur en 06:00 uur 130 mag gereden worden. Op de A16 en A20 is 100 kilometer per uur 24 uur lang de maximumsnelheid net als op een klein stukje op snelweg A12.

Groene wegen is 130 km tussen 19 en 6 uur, grijs is 24 uur lang 100 km/u
Bron : ministerie van Infrastuctuur en Waterstaat

Het ministerie laat weten “Door de maximumsnelheid op autosnelwegen overdag te verlagen naar 100 km/u, de ammoniakuitstoot via veevoer te verlagen en de bestaande uitbreiding van de warme saneringsregeling voor de varkenshouderij, daalt op korte termijn de neerslag van stikstof in de natuur“. Wanneer de snelheid naar beneden gaat is nog niet bekend, dat vraagt om bijvoorbeeld aanpassen van verkeersborden en daar is veel tijd voor nodig.

Het is nog niet bekend welke invloed dit besluit heeft op de bouwprojecten in de regio. In het persbericht staat ook dat er gekeken wordt naar een tijdelijke normering van PFAS. Deze poly fluoriden zitten in de grond en bij het ontbreken van goede normen was het gesteld op 0,1microgram per kilogram grond.

In de regio van Zuidplas zitten diverse stoffen die onder de verzamelnaam PFAS vallen in de grond, met name PFOA. Dat bleek eerder uit een onderzoek van de ODMH naar de uitstoot van DuPont/Chemours in Dordrecht welke wethouder Verbeek publiceerde in februari 2019. Hierdoor liggen projecten en andere vormen van grondverzet stil. Zodra de nieuwe tijdelijke norm bekend is, kan bekeken worden welke invloed het heeft voor Zuidplas.

PFOA (PFAS) metingen door ODMH in februari 2019 in opdracht van gemeente Zuidplas
Advertentie