8.5 C
New York
woensdag 19 juni 2024

Geertruidahoeve verpietert verder na afhaken ontwikkelaar

De eerder aangekondigde ontwikkeling van het rijksmonument Geertruidahoeve aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk aan den IJssel gaat niet door. Dat liet de gemeente Zuidplas weten na vragen van Gouwe IJssel Nieuws.

Een jaar geleden melde het college van B&W aan de gemeenteraad dat er een plan was ontwikkeld voor 29 zorgwoningen. De Geertruidahoeve zou worden gerestaureerd en de schuren zouden vanwege hun slechte staat gesloopt worden en in lijn met de verschijningsvorm van deze eerdere bebouwing herbouwd.

Een jaar later blijkt de ontwikkelaar dus afgehaakt te zijn en is de staat van de bouwvallige boerderij nog slechter geworden. De gemeente vertelt dat dat er het plan niet door gaat: “Recentelijk heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de gemeente, de eigenaar en een potentiële ontwikkelaar van de Geertruidahoeve. De ontwikkelaar heeft in dit gesprek laten weten niet verder te gaan met dit project“.

de afnemer voor de te realiseren woon-/zorgwoningen is afgehaakt, mede door de hoge kosten voor het restaureren van het Rijksmonument. De eigenaar beraadt zich nu samen met de gemeente op een vervolg“.

De gemeente Zuidplas legt uit waarom de ontwikkelaar er mee stopt :”Dit komt voornamelijk doordat de afnemer voor de te realiseren woon-/zorgwoningen is afgehaakt, mede door de hoge kosten voor het restaureren van het Rijksmonument. De eigenaar beraadt zich nu samen met de gemeente op een vervolg“.

De boerderij staat al meer dan elf jaar leeg en is in die tijd sterk vervallen. De huidige eigenaar, Politievakbond voorzitter Gerrit van der Kamp, is met een dwangsom gedwongen om het pand met zeilen wind en luchtdicht te maken.  Hierna moest het zeil weer een aantal maal vervangen worden, afgelopen week is er weer een nieuw zeil over het dak gelegd. De politie heeft ook al eerder freerunners uit het pand gehaald. Op dit moment is de betimmering bij de voordeur weer opengebroken.

D66 heeft eerder vragen gesteld en gaf de volgende reactie door Frans Klovert : De D66 fractie betreurt het dat de huidige ontwikkelaar zich heeft teruggetrokken. De Geertruidahoeve verkeert nu al in een zeer slechte staat en dat wordt er niet beter op. Dit rijksmonument vraagt om bescherming en wat de D66 fractie betreft moet de gemeente nu dus doorpakken en de eigenaar aansporen zsm met een nieuwe oplossing te komen. De D66 fractie zal hiervoor opnieuw aandacht vragen en het College hierop aanspreken !

Free runners in het pand
Advertentie