8.5 C
New York
donderdag 29 oktober 2020

De pittige dagen van een locoburgemeester in Zuidplas

Sinds zondagavond laat weet Jan Verbeek (CDA) dat de taak van locoburgemeester kan tegenvallen. Om 23.30 uur kreeg hij een belletje van de gemeentesecretaris (de algemeen directeur van de gemeentelijke organisatie) die hem daarna mogelijk een tot twee slapeloze nachten zal hebben opgeleverd. Er waren video’s op sociale media met seksuele handelingen in het gemeentehuis.

Tijdens het gesprek met de gemeentesecretaris was Verbeek Loco en vervangt hij de burgemeester die net op vakantie was gegaan. Hiermee krijgt de loco de wettelijke taken die een burgemeester normaal uitvoert. Hij is niet alleen vervanger bij calamiteiten, rampen of gebeurtenissen zoals deze, hij mag ook besluiten nemen zoals bijvoorbeeld iemand een gebiedsverbod geven na huiselijk geweld of iemand die een gevaar voor zichzelf of omgeving is, op laten nemen in een psychiatrische instelling.  

In de zomermaanden worden deze taken gerouleerd en is het altijd de bedoeling dat een van de vier wethouders aanwezig is in Zuidplas om deze taak op zich te nemen. Eenmaal is het gebeurd, in 2018, dat er geen wethouder of burgemeester aanwezig was voor korte periode. De gemeente is dan niet stuurloos want de taak van locoburgemeester gaat dan naar het langst zittende gemeenteraadslid. In 2018 is toenmalig nestor van de raad, Aart Slobbe, een paar dagen loco geweest.

Terug naar de tijd van nu, Verbeek was als eerste locoburgemeester op zijn post. Dat dit pittig te noemen valt kan je stellen dat Verbeek vele malen de microfoon onder de neus kreeg van de lokale, regionale en landelijke media. Zuidplas was hot in komkommertijd en overal kwam de loco in beeld. Hij had een duidelijk statement dat het ‘not done’ was. Aan Gouwe IJssel Nieuws vertelde hij dat hij wel overleg had gehad met de burgemeester inmiddels. Verbeek stond zijn mannetje krachtig voor de camera maar niet alleen daar. Op het gemeentehuis liet hij een onderzoek uitvoeren en daarvan zal op korte termijn de uitslag komen.

Hangende het onderzoek nam hij met de gemeentesecretaris een ordemaatregel om de twee in beeld gekomen ambtenaren te schorsen om het onderzoek goed uit te kunnen voeren. Vanavond worden de gemeenteraadsfracties bijgepraat door Verbeek over het lopende onderzoek.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
543VolgersVolg