8.5 C
New York
zondag 18 april 2021

PvdA/GroenLinks krijgt geen steun met bezwaar uitbreiding Tuincentrum van der Spek

De gemeenteraad van Zuidplas wil niet voor de muziek vooruitlopen bij de uitbreiding van het tuincentrum van der Spek aan de Bredeweg in Zevenhuizen. Dit was de conclusie van zes van de zeven partijen tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 2 maart.

De ondernemer wil hier een tuincentrum gaan uitbreiden naar 10.000 m2 met horeca en kinderspeelpaleis. Na een eerdere afwijzing is zijn tweede idee door de gemeente positief ontvangen ondanks negatief advies van de provinciale detailhandelscommissie. De middenstandsvereniging van Zevenhuizen ziet het plan als oneerlijke concurrentie en de wethouder van Waddinxveen liet zijn gemeenteraad weten een zienswijze tegen het plan bij Zuidplas in te dienen.

De gemeenteraad wil dat de wethouder doorgaat met samenwerken en wacht het komende bestemmingsplan af om dat plan op zijn meritus te beoordelen en dan te besluiten. De gemeenteraad ging niet mee in de bezwaren van de fractie PvdA/Groenlinks nu al heeft.

De PvdA/Groenlinks-fractie had het onderwerp op de agenda gezet na een brief van de middenstandsvereniging Zevenhuizen aan het economisch overleg, samen met twee informatienota’s. De partij maakt zich zorgen over de verschraling van de Dorpsstraat in Zevenhuizen door de uitbreiding en had een notitie geschreven waarin de partij de integriteit van Zuidplas en de gemeenteraad in twijfel trok. “Zijn wij een betrouwbare overheid?”, stelt raadslid Martin Damen in het agendaverzoek.

Vooral dat laatste zette veel kwaad bloed bij de andere raadsfracties richting Damen met voorop raadslid Molenaar (ChristenUnie/SGP): “Vooropgesteld het is aan iedere partij de keus om een onderwerp te agenderen en daar wil CU/SGP niets aan afdoen. Waar ik wel wat van vind zijn de woorden die PvdA/GL in de toelichting vermeldt. Ik citeer: “de integriteit en betrouwbaarheid van de gemeente speelt hier een rol, maar ook die van de initiatiefnemer” .”Mijn fractie constateert frictie over de wijze waarop de raad wordt geïnformeerd”. “Voorzitter, dit zijn zware woorden die PvdA/GL hier uit en ik vraag de heer Damen of hij nog steeds achter deze tekst staat?“.

Jos Wiegman van de VVD was minder fel en was van mening dat Damen voor de muziek uit liep met het nu al willen agenderen. Hij ziet liever dat het straks bij het bestemmingsplan ter bespreking komt met alle documenten er bij.

Damen bleef van mening dat het daarop niet kon wachten: “Van der Spek heeft dit plan ontwikkeld zonder daarbij rekening te houden met de belangen van andere partijen. Dit maakt dat zij nu wetende van de plannen in het “geweer” komen. Voor een deel is de kritiek van hen gebaseerd op het beschermen van de eigen commerciële belangen, maar de ondernemingsverenigingen, met name die van Zevenhuizen, brengen aspecten naar voren die we zeker zouden moeten wegen in het uiteindelijk oordeel over dit plan. Daarom willen wij agendering vandaag nog, voordat er een bestemmingsplan wordt geagendeerd“, legt het raadslid uit.

Daarom dient Damen een motie in waarbij hij oproept dat de wethouder hier de partijen om de tafel moet brengen zodat er straks bij het stemmingsplan een akkoord op tafel kan komen.

Zowel Wiegman als Molenaar maakte duidelijk dat de handhavingsperikelen liggen bij de versmarkt en niet bij het tuincentrum. Dit wordt ook onderschreven door andere raadsleden zoals Janse van het CDA. Die vond het verleden geen schoonheidsprijs verdienen. Van Drenth (NEZ) noemde dit een van de lijken uit de kast van Zevenhuizen-Moerkapelle en hoopte dit het kon worden afgesloten.

Molenaar bleef met de irritatie zitten over de handhaving : “En laat het ook duidelijk zijn: wat recht is is recht en wat krom is is krom en we moeten niet gaan proberen wat krom is recht te gaan praten. Inmiddels is ook de ODMH met deze casus bezig, maar laten we wel uitkijken dat we niet op de stoel van de ODMH gaan zitten en deze ambtenaren hun handhavingswerk doen“. Klovert (D66) noemde de incidenten gerommel in de marge, vaak veroorzaakt door niet duidelijke afspraken. Een nieuw bestemmingsplan zal straks een aantal zaken gaan legaliseren en dat is vaak ook de bedoeling van een nieuw bestemmingsplan aldus Janse.

Er was wel een vraag of er sprake was van handhaving door de ODMH van Klovert: waarom bij een ondernemer niet handhaven, maar wel over de heg gluren bij een recreatiewoning? Hij vond het kinderachtig dat Waddinxveen zo moeilijk deed over de uitbreiding terwijl deze gemeente zelf de ene na de andere blokkendoos aan de overkant van het tuincentrum neerzet.

Wethouder Hordijk twijfelde over de motie of deze uitvoerbaar was: “Ik wil best het faciliteren om in gesprek komen. Alleen als ik de toon zie van de brieven van Middenstandsvereniging Zevenhuizen, weet ik dat het niet makkelijk is. Ik wil het trachten maar ik weet niet zeker of ze zelf wel willen. Het zal met een net gesprek gaan maar of ze het eens worden… verwacht niet dat mij dat gaat lukken”. De wethouder liet duidelijk weten dat er wel wordt gehandhaafd bij van der Spek als antwoord op de sneer van Klovert, volgens hem is er al een jaar geen handhaving geweest op permanente bewoning van recreatiewoningen op verzoek van minister Stientje van Veldhoven.

Dat niemand het eens gaat worden met alle spelers rond de plannen ziet Hordijk al als toekomstbeeld. Hoe je het ziet, er zal vast een procedure komen van enerzijds of anderzijds. Zelfs de wethouder van Waddinxveen heeft al geroepen dat hij een zienswijze gaat indienen dus dat moeten we afwachten.

In tweede termijn bleef Damen bij zijn standpunt over de onbetrouwbare overheid en vond dat een gewaarschuwd mens voor twee telt. Wel zal hij de focus naar voren leggen. Rodenburg (SP) vroeg aan het raadslid of hij ook bij supermarkten gaat protesteren als ze branchevreemde artikelen verkopen. Ze was verbaasd over de vergelijking van de horeca met Nesselande. Damen laat weten dat de vergelijking met de 1.400 m2 horeca met alle restaurants slechts illustratief was.

Molenaar vindt de leefbaarheid van de winkels thuishoort bij de komende behandeling van de detailhandelvisie. Hij bleef verbaasd dat Damen achter zijn beschuldigingen blijft staan en hij dergelijke beschuldigingen op papier had gezet. Damen reageerde: “ik blijf dit iets principiëels vinden, er is al langere tijd van alles gaande”, en volgens hem is dit niet goed voor het dorpse karakter. “Dit is geen Oude Pekela, we zijn een groei gemeente en geef ondernemers daarin wel de ruimte”, beet Molenaar hem toe. Van Drenth viel hem bij: “de klant bepaalt waar hij koopt, je gaat ze niet tegenhouden”.

Damen probeerde zijn motie te laten steunen en legde uit dat als er een overeenstemming zou komen, men hem niet meer zou horen. Dit was echter aan dovemansoren gericht, geen van de andere partijen steunden de motie van de PvdA/Groenlinks. Hiermee kan de wethouder verder gaan met het tuincentrum om het bestemmingsplan besluitvaardig te maken voor de gemeenteraad.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg