8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Hof spreekt wederom taakstraf uit na aanrijding door negeren lampje bandenspanning

Het Gerechtshof van Den Haag heeft een inwoner van Moordrecht veroordeeld in hoger beroep tot 40 uur taakstraf en een voorwaardelijke straf van 2 jaar rijontzegging vanwege het negeren van een bandenspanningslampje.

De bestuurder kreeg 21 kilometer, na de melding van het lampje, bij Nieuwerkerk aan den IJssel op de A20 een klapband en ontstond een aanrijding in augustus 2019 op de linkerbaan waarbij de bestuurder van het voertuig, dat op de stilstaande auto klapte, ernstig gewond raakte.

In het requisitoir van twee weken geleden had het Openbaar Ministerie extra onderzoek laten doen naar de oorzaak maar dit werd door het Gerechtshof niet als direct bewijs gezien. Maar omdat het Gerechtshof wel inziet dat de Moordrechtenaar schuldig is aan de aanrijding wordt overtreden van artikel 5 van de wegenverkeerswet hem aangerekend.

De verdachte heeft niet de bedoeling gehad om het verkeersongeval te veroorzaken en heeft de gevolgen daarvan ook niet gewild. Er is dan ook geen sprake van opzet, maar van schuld

Gerechtshof Den Haag

Het Hof stelt dat “Naast de ernstige gevolgen voor het slachtoffer weegt het hof bij de strafoplegging ook mee dat sprake is van een overtreding. De verdachte heeft niet de bedoeling gehad om het verkeersongeval te veroorzaken en heeft de gevolgen daarvan ook niet gewild. Er is dan ook geen sprake van opzet, maar van schuld”.

Het Openbaar Ministerie stelde eerder al dat de verdachte zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn werk en dat heeft het Hof meegenomen in de overweging het ontzeggen van de rijbevoegdheid van 6 maanden alleen ten uitvoer te brengen als de overtreding wederom wordt begaan. De straf is gelijk aan de uitspraak van de rechtbank eerder.

Advertentie