8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

TenneT komt met 2 alternatieve hoogspanning kabeltracé’s naast voorkeurtracé in Zevenhuizen

Op maandagavond 10 mei en dinsdagavond 11 mei zijn de bewoners uit Zevenhuizen door Tennet bijgepraat over de plannen van een negental ondergrondse hoogspanningskabels vanaf het verdeelstation Bleiswijk naar het nieuw te bouwen transformatorstation in de Zuidplaspolder.

In eerste instantie had Tennet een plan gepresenteerd waarbij de kabel door een deel van Zevenhuizen zou lopen. Veel inwoners en ondernemers hebben grote zorgen over de negen kabels die 150.000 volt onder de grond moeten aanvoeren naar het hoogspanningsstation. Tennet wil dit langs de nieuw te bouwen wijk Swanladriehoek, langs bestaande woningen en onder bedrijven laten lopen. Een informatieavond met TenneT heeft bij de bewoners meer vragen dan antwoorden opgeroepen.  

Hierop hebben bewoners en ondernemers honderd zienswijzen ingediend bij de gemeente Zuidplas en nu zijn er twee extra tracé’s aan de bewoners getoond. Een van de zorgen bij het tracé, rondom de Swanladriehoek plannen, blijkt mee te vallen en gaat onder de sportvelden en niet onder woningen door.

Naast de oude voorkeursvariant is er nu een variant die verder doorgaat onder de Swanladriehoek en dan ten zuiden van het spoor door het gebied Knibbelweg Oost naar het nieuw transformatorstation in de oksel van de N219 en A12. Beide varianten gaan eerst door de Tweemanspolder.

Een derde variant gaat ten noorden van de spoorbaan en de A12 door Kruisweg en komt pas vlak na de Noordelijke dwarsweg naar het gebied Knibbelweg-Oost en gaat dan naar het transformatorstation. Alle drie de tracé’s worden deels gegraven en deels met zeer moderne technieken onder bestaande bebouwing geboord.

Na deze informatiesessies gaat Tennet nu de tracé’s verder uitwerken en hier komt opnieuw een voorkeursvariant uit. Deze zal verder worden uitgewerkt en vanaf het derde kwartaal 2021 gepresenteerd in een ontwerpbestemmingsplan tijdens een informatiebijeenkomst. Hierna wordt dit bestemmingsplan ter inzage gelegd en kan men zienswijze indienen. De gemeenteraden van Lansingerland en Zuidplas moeten hier dan een besluit over nemen, wat gepland is in begin 2022. Vanaf het tweede kwartaal 2022 hoopt TenneT dan te starten met voorbereiding en aanleg van de kabel die dan in 2024 de electriciteit van Bleiswijk naar het nieuwe transformatorstation kan brengen.

Tennet heeft deze uitbreiding nodig omdat zowel Stedin als Liander nu al niet meer voldoen aan de vraag van het netwerkcapaciteit voor Zuidplas. Zonder een nieuw transformatorstation komen de voorgenomen plannen van het vijfde dorp en de twee nieuwe industriegebieden in gevaar.

Advertentie